Technische Universiteit Delft

Opening Collegejaar:
TU Delft ontwerpt ingenieur van de toekomst

Tijdens de Opening van het Collegejaar van de TU Delft, op maandag 3 september, ontwerpen studenten en medewerkers in een interactieve bijeenkomst de ingenieur van de duurzame toekomst. Ze doen dit onder leiding van dagvoorzitter Victoria Koblenko, met inspiratie van reisschrijver Gerbert van der Aa en met hulp van een panel van deskundigen. De Opening vindt plaats van 15.15 tot 17.00 uur in het Aula Congrescentrum.

De ruim 2.000 studenten die in september beginnen met een opleiding aan de TU Delft, worden tijdens hun studie en daarna in hun werk hoe dan ook geconfronteerd met de noodzaak om de wereld duurzamer te maken. Deze ingenieurs van de toekomst kunnen een grote bijdrage leveren aan bijvoorbeeld energieneutraal bouwen, het leren leven met teveel of juist te weinig water of het ontwikkelen van schone energiebronnen. Ze kunnen zorgen voor een verbeterd evenwicht tussen mens en milieu, huidige en toekomstige generaties en rijk en arm.

De TU Delft vraagt zich tijdens de Opening af wat een duurzame wereld van de ingenieur vraagt. En of deze vraag consequenties heeft voor de drijfveren, vaardigheden, morele inzichten of zelfs voor de uitstraling van de ingenieur. Actrice en presentatrice Victoria Koblenko, zelf actief voor de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), begeleidt de zoektocht naar de antwoorden op deze vragen. TU Delft collegevoorzitter Hans van Luijk licht toe waarom een duurzame toekomst de enige toekomst is. Reisschrijver en historicus Gerbert van der Aa schetst een werelddeel waar voor de ingenieur veel werk ligt: Afrika. Op welk type ingenieur zitten landen als Nigeria te wachten? Daarna ontwerpen de studenten en medewerkers in de zaal met hulp van een panel van deskundigen van psycholoog tot imagodeskundige de ingenieur van de duurzame toekomst. Paul Rullmann, lid van het College van Bestuur van de TU Delft, legt aan het einde van bijeenkomst uit hoe de TU Delft de studenten voorbereidt op de duurzame toekomst.

Meer informatie:
De pers is van harte welkom om de Opening van het Collegejaar bij te wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ineke Boneschansker, wetenschapsvoorlichting TU Delft, tel 015 278 8499, i.boneschansker@tudelft.nl

Voor het volledige programma en een overzicht van sprekers en lezingen, kijk op http://www.tudelft.nl. De Opening zal op 3 september live te volgen zijn via de TU Delft website.