Gemeente De Bilt


Kan het minder, eenvoudiger, anders?

Op 3 september start de tweede ronde van een publiekscampagne om de regeldruk van de gemeente te verminderen. Inwoners, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven worden wederom uitgenodigd om mee te denken over hoe het minder, eenvoudiger of anders kan. Wethouder E.Th. Kamminga heeft inmiddels namens het college van burgemeester en wethouders de prijs voor de eerste ronde overhandigd. Een inwoner kwam met de suggestie meldingen over de openbare ruimte te publiceren op de gemeentelijke website.

Dit idee levert voordeel op voor inwoners en voor de gemeente. Als inwoners kunnen zien welke zaken zijn gemeld en hoe deze worden afgehandeld, bespaart ze dat een telefoontje of mail naar het gemeentehuis. Ook de gemeentelijke organisatie wordt minder belast omdat een medewerker van de publieksbalie een melding niet meerdere keren hoeft aan te nemen en te registreren. Op dit moment is het technisch nog niet mogelijk dit idee door te voeren. De gemeente neemt deze suggestie mee bij de aanpassing van het systeem.

Vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen
De inzender heeft een VVV-bon ontvangen. De drie V's staan voor: Vrijheid, Verantwoordelijkheid en Vertrouwen. Minder regels betekent immers meer vrijheid, dus ook meer verantwoordelijkheid voor de inwoners én voor de gemeente. De basis hiervoor is wederzijds vertrouwen. In de zomerperiode kwamen nog twee andere ideeën binnen. Nu de vakantie achter ons ligt hoopt het college op nog meer suggesties!

Hoe kunnen inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven meedoen? Iedereen kan via de website www.debilt.nl of schriftelijk een suggestie indienen om een gemeentelijke regel of werkwijze te vereenvoudigen. Elke inzender ontvangt een reactie wat met zijn of haar suggestie wordt gedaan. Als de gemeente zelf geen invloed heeft om de suggestie uit te voeren, dan legt zij deze voor aan de instantie die er wel over gaat. De gemeente beoordeelt de suggesties op de mate waarin de lasten voor inwoners verminderen. Het is een pré wanneer deze ook de lasten voor de gemeente verminderen. Tenslotte moeten de suggesties realistisch en uitvoerbaar zijn.

Prijs voor beste inzending
De suggesties kunnen van 3 september tot 2 november 2007 worden ingediend. De drie beste inzendingen ontvangen een toepasselijke prijs.

Stand van zaken project "Goed geregeld"
Regels zijn nodig om de samenleving te laten functioneren. Maar regels moeten wel nuttig zijn en mogen elkaar niet tegenspreken. Gemeente De Bilt houdt daarom alle regels tegen het licht in het project "Goed geregeld". Zo is een aantal 'overbodige' regels in de Algemene plaatselijke verordening al geschrapt en onderzoekt de gemeente of rond vergunningverlening vereenvoudiging kan worden doorgevoerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy Verdenius, communicatieadviseur, telefoon (030) 228 94 30.

Bilthoven, 29 augustus 2007