Gemeente Alkemade


Groot baanonderhoud Kaagbaan in september van start

30-08-2007

Groot baanonderhoud aan de Kaagbaan gaat naar verwachting 3 september 2007 van start en duurt tot en met 18 september. Groot baanonderhoud aan de start- en landingsbanen van Schiphol is nodig om de veiligheid voor het vliegverkeer te kunnen garanderen.

Aanvankelijk was het baanonderhoud gepland van 25 juni tot 10 juli, vanwege het aanhoudende slechte weer in deze periode zijn de werkzaamheden uitgesteld. De Kaagbaan is in deze periode gesloten voor al het vliegverkeer. Het uitvallen van de baan in de aangegeven periode zal een wijziging van het baan- en routegebruik tot gevolg hebben. Welke banen overdag ter vervanging ingezet worden is afhankelijk van de windsterkte en de windrichting. De Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan worden voornamelijk ingezet voor startend verkeer naar het zuiden. In de nacht wordt in plaats van de Kaagbaan de Zwanenburgbaan ingezet in combinatie met de Polderbaan.

Waarom groot baanonderhoud?
Na enkele jaren ontstaat er slijtage aan de verharding van het baanoppervlak waardoor vervanging van de toplagen noodzakelijk is. Naast vervanging van de asfaltlaag en het aanbrengen van een anti-skid laag wordt bij het groot onderhoud de verlichting gecheckt, de afvoer van hemelwater (regenafvoer) bekeken en vinden er enkele infrastructurele aanpassingen plaats.

Het aanbrengen van een anti-skid laag is nodig om de gewenste stroefheid en de vereiste waterberging van het baanoppervlak te bereiken. Deze werkzaamheden moeten altijd plaatsvinden in het voorjaar of de zomer. Een nieuwe anti-skid laag aanbrengen is namelijk alleen mogelijk bij temperaturen hoger dan vijf graden.