Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum augustus '07


Plaats Leiden

VERLENGD

Zomer in het SieboldHuis -- Okinawa, het andere Japan. Prenten van Yusuke Namihira

Vrijdag 3 augustus t/m

zondag 16 september 2007

Terwijl in augustus de zomer de grote afwezige bleek in het Nederlandse straatleven, was er wel veel kleur en zon in het SieboldHuis.

De tentoonstelling 'Zomer in het SieboldHuis -- Okinawa, het ander Japan. Prenten van Yusuke Namihira' trok tijdens de eerste weken meer dan 1000 enthousiaste bezoekers.

Daarom wordt deze tentoonstelling met een week verlengd: de vrolijke prenten van Yusuke zijn nog tot 16 september te bezichtigen in het SieboldHuis.

De prenten zijn ook te koop in de museumwinkel, samen met een aantal andere 'subtropische' Okinawa-producten.

De tentoonstelling belicht een kunstenaar uit een vrijwel onbekend deel van Japan: de eilandengroep Okinawa. Deze groep van 160 subtropische eilanden die zich van noord tot zuid uitstrekt over 400 km behoort tot het Keizerrijk Japan, maar kent tegelijkertijd een heel andere geschiedenis en subcultuur. Dankzij de handel en vele buitenlandse contacten nu en vroeger en het subtropische klimaat, de uitgestrekte stranden en de altijd bloeiende natuur, kent de eilandengroep een energieke en kleurrijke traditie waarin festivals, dans, muziek, keramiek en textiel een hoofdrol spelen.

Yusuke Namihira werd in 1985 geboren op Okinawa, en als kind raakte hij gefascineerd door tekenen. Nog wat later leerde hij werken met computer software, waardoor het voor hem mogelijk werd om met veel detail en in meerdere lagen zeer kleurrijke prenten te vervaardigen. Typische Okinawa-elementen keren telkens terug: zee, natuur, licht en festivals tegen een achtergrond van heldere kleuren. Via een weggegooide prent in een vuilnisbak werd zijn werk ontdekt en vanaf toen ging het snel: Yusuke's werk verscheen al snel op covers van tijdschriften, posters, brochures, kranten, Japanse nationale televisie en in tentoonstellingen in Naha en Kyoto.

Het SieboldHuis toont een selectie van Yusuke prenten, op wisselend formaat, opgesteld rond de thema's licht, zee, natuur en festivals. Het geheel wordt een spetterende en vrolijke tentoonstelling, die het subtropische Okinawa wat dichter bij een zomers Nederland brengt.

Zomer in het SieboldHuis -- Okinawa, het andere Japan. Grafisch werk van Yusuke Namihira.

Tentoonstelling in het SieboldHuis

3 augustus t/m 9 september 2007

Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden

Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t.e.m. zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.



Ingezonden persbericht