Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-468       |
|                                            |Arnhem|30 augustus    |
|                                            |,     |2007           |
ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS
Periode 3 tot en met 12 september 2007

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 3 september

. Gedeputeerde Marijke van Haaren neemt samen met de burgemeesters van Arnhem en Nijmegen en de voorzitter van het KAN deel aan een debat tijdens een informele bijeenkomst van VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen. Onderwerp van het debat is het belang van de kracht van de regio Arnhem-Nijmegen. Wat maakt de stadsregio sterk? Hoe kunnen overheid en bedrijfsleven samen bijdragen een een effectievere regiomarketing? (17.00 - 21.00 uur; Het Wijnfort in Lent)

Dinsdag 4 september

. De Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje ontvangt samen met de burgemeester van Wageningen Hare Majesteit de Koningin en de Minister President. Hare Majesteit de Koningin verricht de officiele opening van het nieuwbouwcomplex van de campus De Born van Wageningen Universiteit. De Minister President zal een openingsrede houden. De opening van de nieuwbouw samen met de Opening Academisch Jaar en Hogeschooljaar zijn aanleiding voor een groot aantal festiviteiten. Het thema van de dag is: "Building our future, for quality of life". Door de nieuwbouw krijgt de samenwerking tussen onderwijs en onderzoek fysiek vorm. (14.00 - 16.00 uur; Wageningen Universiteit in Wageningen)
. Het College van Gedeputeerde Staten brengt een bezoek aan de gemeente Culemborg. Gespreksonderwerpen zijn onder meer de stationsontwikkeling, het Havenfront en Klein Stedenbeleid met vernieuwingsprojecten. (17.00 - 21.00 uur; gemeentehuis Culemborg, Ridderstraat 250 in Culemborg)
. Gedeputeerde Theo Peters doet de aftrap van de kwaliteitsmeting lokaal bestuur in de gemeente Rijnwaarden. Een zestal gemeenten heeft aangegeven de kwaliteit van haar bestuur te willen onderzoeken. De provincie Gelderland faciliteert deze meting. De startbijeenkomst plaats van de gemeente Rijnwaarden, een van de zes deelnemende gemeenten.
(20.30 - 22.30 uur; gemeente Rijnwaarden)

Vrijdag 7 september

. Gedeputeerde Harry Keereweer houdt een toespraak tijdens de feestelijke overdracht van het natuurgebied Maneswaard/De Spees aan Stichting het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. De uiterwaarden Maneswaard/De Spees zijn omgevormd naar een natuurgebied. De afgelopen anderhalf jaar zijn er in het 90 hectare grootte gebied een aantal nieuwe waterpartijen gegraven waardoor er een goede uitgangssituatie is ontstaan voor nieuwe natuur. De Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de realisatie van nieuwe natuur in Gelderland. Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de inrichting van dit gebied gerealiseerd. (13.00 - 15.30 uur; De feestelijke bijeenkomst begint op het parkeerterrein aan de Rijnbandijk in Opheusden (gemeente Neder-Betuwe). Uw auto kunt u parkeren langs de Veerweg, hiervandaan wordt u met een autobus naar de ontvangstlocatie gebracht.)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk spreekt tijdens de Bijeenkomst "Internationale vrijwilligers zetten zich in voor het Apeldoorns Kanaal": Samen als samenleving het Apeldoorns Kanaal onderhouden, om de recreatieve ontwikkelingen bevaarbaarheid hiervan te stimuleren. Van 6 tot en met 9 september verblijven circa 20 personen uit onder andere Wales en Ierland in het kader van Europees Interreg-project 'Crosscut' in Apeldoorn, om zich als vrijwilliger in te zetten voor onderhoudswerkzaamheden aan het Apeldoorns Kanaal. In landen als Engeland en Frankrijk is dat zeer gebruikelijk. Een bekend voorbeeld hiervan is het kanaal van Monmouthshire & Brecon in Wales. (Bijeenkomst 11.30 - + 12.30 uur; rondgang over en langs het Apeldoorns Kanaal 13.30 - 18.00 uur; ontvangst in gemeentehuis Apeldoorn, Marktplein 1 in Apeldoorn)
. Gedeputeerde Theo Peters brengt een bezoek aan Harderwijk in het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid. Op 1 januari 2008 wordt met de 8 grote Gelderse gemeenten nieuwe contracten gesloten. Wijkaanpak staat hierin centraal. De gemeenten, waaronder Harderwijk, zijn op dit moment bezig met het selecteren van geschikte wijken. Gedeputeerde Theo Peters bezoekt deze wijken om een goed beeld te krijgen van de situatie daar. (9.00 - 11.45 uur; aanvang in gemeentehuis Harderwijk)

Zaterdag 8 september

. Het college van Gedeputeerde Staten heet iedereen van harte welkom tijdens het Open Huis. De open dag wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en heeft als thema 'Gelderland aan zee'. In 2050 kun je vanaf het provinciehuis misschien wel de zee zien liggen, als de klimaatverandering zich doorzet. Bezoekers kunnen genieten van een kunstenprogramma met dans, zang en theater. Bovendien is te zien hoe het provinciehuis verbouwd wordt, zodat het vanaf 2008 in alle opzichten het politieke en bestuurlijke centrum is van de provincie en de plek waar je terecht kunt voor alle soorten vragen aan de overheid. (11.00 - 17.00 uur; Provinciehuis, Markt 11 in Arnhem)

Dinsdag 11 september

. Het college van Gedeputeerde Staten houdt een informele persontmoeting waarin zij in ieder geval vooruitblikken op de rijksbegroting die een week later wordt aangeboden aan het parlement. (17.30 - 20.30 uur; restaurant Dining, Rijnkade 56 in Arnhem)

Woensdag 12 september

. Gedeputeerde Marijke van Haaren houdt tijdens het OV-congres 2007 een speech. Thema van het congres is dit jaar is "De kwaliteit centraal..vanuit de reiziger bekeken" met als doel het verbeteren van het imago van het OV. De organisatie ligt in handen van onder meer het Ministerie van Verkeer en Waerstaat en het IPO. Tijdens het congres zullen enkele geslaagde praktijkvoorbeelden worden belicht en wordt één vernieuwend project gekozen dat zich onderscheidt door kwaliteit, innovatie, image en/of klantgerichtheid. Dit project zal dan als voorbeeld ondersteund worden bij de uitvoering. (12.00 - 17.00 uur; Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 in Amsterdam. Kijk voor meer informatie ook op www.vananaarbeter.nl/ovcongres)
. Gedeputeerde Theo Peters spreekt op het 6e jaarlijks congres van de Vastgoedmarkt Stadsregio Arnhem Nijmegen: 'Stadsregio Arnhem Nijmegen door de ogen van de provincie' met daarin aandacht voor de Regionale woningmarkt, de behoefte aan goedkope woningen en de herontwikkeling van bestaand ruimtegebruik. Het congres staat volledig in het teken van investeren, ondernemen en ontwikkeling in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Vragen en thema's van deze dag zijn onder meer hoe de stadsregio een internationale concurrentiepositie kan veroveren, de bijdrage van de vastgoedsector daaraan en de bereikbaarheid van de regio. (9.00 - 17.00 uur; Concertgebouw 'De Vereeniging', Keizer Karelplein 2d in Nijmegen)
. Gedeputeerde Theo Peters sluit het werkbezoek in het kader van Stedelijk vernieuwing in Gelderland aan twee stedelijke vernieuwingsgebieden af. Deze werkbezoeken zijn georganiseerd door de provincie Gelderland, de gemeenten Montferland en Doetinchem en Woningcorporaties Sité en Laris. Hiervoor zijn statenleden, wethouders en ambtenaren stedelijke vernieuwing van gelderse gemeenten uitgenodigd. Het eerste project is het hart van Didam: hoe een wat rommelig gebied getransformeerd is tot een Woon-, zorg- en dienstencomplex van formaat. Door een gevarieerd aanbod van woningtypen biedt de Meulenvelden voor elk wat wils. Het tweede project is de herstructurering van de Bloemenbuurt in de wijk Oosseld in Doetinchem. Deze wijk met een eenzijdig opgebouwd woningbestand is op weg een mooie gevarieerde wijk met een passen voorzieningenaanbod te worden. (12.00 - 16.30 uur; ontvangst in gemeentehuis Didam, Raadhuisstraat 14 in Didam)