Socialistische Partij

Honderdduizenden actiekranten tegen verlenging missie Uruzgan


03-09-2007 * De Nederlandse missie in Uruzgan moet niet verlengd worden: dat is de boodschap van de actiekrant die het comité 'Troepen Terug uit Afghanistan' vanaf vandaag verspreidt. Het comité bestaat uit SP, GroenLinks, de coalitie Stop de Oorlog en het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. De krant wordt uitgegeven in een oplage van 250.000 exemplaren. SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel: "In deze krant staan de argumenten achter de wens van de meerderheid van de bevolking, geen verlenging van de missie in Uruzgan. We kunnen en moeten de Afghanen echt op een andere wijze helpen."

In plaats van 'wederopbouw' en 'veiligheid' heeft de NAVO-operatie de Afghanen juist meer geweld, armoede en onzekerheid gebracht. Van het totale budget voor de missie van vele honderden miljoenen gaat slechts een heel klein deel naar hulp, bijna alles gaat naar militaire middelen.

Van Bommel: "Van een wederopbouwmissie is geen sprake, dit is een vechtmissie die te veel levens kost. Soms Nederlandse, maar meestal Afghaanse. De Nederlandse troepen moeten worden teruggehaald en er moet dus zeker geen verlenging komen van de missie na augustus 2008. Er zijn veel betere manieren om de Afghaanse bevolking te helpen."

De actiekrant wordt door het hele land verspreid en aangeboden aan scholen en universiteiten. Ook zal worden langsgegaan bij onder anderen buurtcentra en gebedshuizen.

Zie ook:


* Lees de actiekrant!http://www.sp.nl/nieuws/0709Afghanistan.pdf