GroenLinks

Comité verspreidt krant tegen verlenging missie Uruzgan

3 september 2007

Het kabinet beslist binnenkort over de verlenging van de militaire missie naar Uruzgan. De SP, GroenLinks en vele vredesorganisaties zijn tegen de verlenging van deze missie. Zij hebben zich verenigd in het comité Troepen Terug. Samen hebben zij een krant gemaakt waarin wordt uitgelegd dat deze missie zeer gewelddadig is en niet bijdraagt aan stabiliteit, democratie en wederopbouw in Afghanistan.

Het comité 'Troepen Terug uit Afghanistan' roept op tot het beëindigen van de Nederlandse missie in Uruzgan. Het comité bestaat uit SP, GroenLinks en vredesorganisaties van Coalitie Stop de Oorlog en het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. In plaats van 'wederopbouw' en 'veiligheid' heeft de NAVO-operatie de Afghanen juist meer geweld, armoede en onzekerheid gebracht.

Van het totale budget voor de missie gaat naar schatting tien keer zoveel geld naar militaire middelen als naar hulpverlening. Ondertussen komt de beloofde hulp nauwelijks bij de bevolking terecht. Het is onacceptabel dat het leven van zowel Afghanen als Nederlanders op het spel wordt gezet voor deze uitzichtloze oorlog. Wij pleiten voor investeringen in ontwikkelingshulp, diplomatie en opbouw van democratie.

Vorige week werd bekend dat het ministerie van Defensie een zeer eenzijdig lespakket naar scholen stuurt over de militaire missie in Afghanistan. Het comité Troepen Terug wil ervoor zorgen dat scholen en burgers volledig worden geïnformeerd over de situatie in Afghanistan. Daarom hebben zij een eigen informatiekrant gemaakt met een oplage van 250.000. Deze krant wordt door het hele land verspreid en aangeboden aan scholen.

De krant is te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/notitie.2007-09-03.7517808375/publication/download_file

Harry van Bommel (SP) 010 2435555
Mariko Peters (GroenLinks) 030 2399900
Bart Griffioen (Coalitie Stop de Oorlog) 020 4634464 Jan Schaake (platform Tegen de Nieuwe Oorlog 030 2714376