Royal Friesland Foods


3 september 2007

Domo introduceert eiwitconcentraat dat romigheid en viscositeit combineert

Friesland Foods Domo introduceert een nieuwe generatie wei-eiwitconcentraten die romigheid en viscositeit in één product combineren.

Het product DOMO Hiprotal 60MP is geschikt voor gebruik in zuiveltoepassingen zoals yoghurt en yoghurtdranken. Het zorgt voor behoud van het romige karakter van producten, echter met minder vet. Hiermee speelt Frieslands Foods Domo in op de toenemende marktvraag naar laagvette ingrediënten; 1 procent DOMO Hiprotal 60MP vervangt 3 procent melkvet. Technologisch is het product interessant omdat met minder eiwit een zelfde stevigheid van het eindproduct bereikt wordt. Toepassing van het nieuwe eiwitconcentraat leidt tot lagere ingrediëntkosten, een makkelijker formulering (één ingrediënt in plaats van mengsels) en er is geen vermelding op verpakking noodzakelijk van E-nummers en additieven omdat DOMO Hiprotal 60MP afkomstig is van een natuurlijke zuivelbron.

Tot dusver was het niet mogelijk een ingrediënt aan te bieden dat zowel romigheid als viscositeit combineert. Friesland Foods Domo is een exclusieve overeenkomst aangegaan met Nandi Proteins Ltd. voor een technologie die Friesland Foods Domo in staat stelt producten met de nieuwe eigenschappen te produceren.

Nandi Proteins Ltd. zal het ingrediënt ook op de markt brengen voor toepassingen buiten zuivel, onder de naam Nandi Milk Protein NMP60, waaronder een uitgebreide reeks toepassingen als basis voor vetvervanging en eiwitverrijking.

Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo: "Door de samenwerking met Nandi Proteins heeft Friesland Foods Domo de beschikking over state of the art technologie waardoor wij een nieuw en uniek product in korte tijd hebben kunnen ontwikkelen en grootschalig produceren.
Dit past in onze strategie om sneller in te spelen op marktvraag en de time to market van onze producten te verkorten."

"Nandi's intellectuele eigendom en technologie, in combinatie met de uitgebreide ervaring en capaciteit van Friesland Foods Domo op de zuivelmarkt, stelt ons in staat om nieuwe, functionele wei-ingrediënten voor voedingsmiddelen- en drankenproducenten aan te bieden. Deze overeenkomst is naar onze mening een duidelijke bevestiging van de technologie van Nandi die goed past in ons bedrijfsmodel, dat gericht is op het aangaan van samen¬werkingen met een beperkt aantal belangrijke zakenpartners", aldus David McCartney, CEO van Nandi Proteins, over de overeenkomst.

Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum, Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle, Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.

Nandi Proteins Ltd. is een bedrijf dat zich bezighoudt met onderzoek, licentieverstrekking en marketing en gespecialiseerd is in technologie voor gedenatureerd eiwit. Met behulp van de gepatenteerde technologie van het bedrijf kunnen de eigenschappen van veel voorkomende eiwitten zoals wei, soja en ei worden gemanipuleerd om talloze voedingsmiddelen te verbeteren. Het bedrijf beschikt over gepatenteerde proces¬beheersings¬technieken om ingrediëntproducenten te ondersteunen bij de productie van deze functionele ingrediënten voor voedingsmiddelen.