Gemeente Aalburg


Bromfietsproject 49cc

Op het voortgezet onderwijs in het Land van Heusden en Altena gaat in september voor de vijfde maal het jaarlijkse bromfietsproject draaien.

De vierdeklassers van de Schans en het Altena College in Sleeuwijk, het Prinsentuin College in Andel en het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg, krijgen voorlichting over de gevaren van het brommerrijden.

Met het verkeersproject 49cc worden jongeren uitgedaagd om na te denken en met elkaar te communiceren over kennis van het verkeer, het eigen vervoermiddel en over veilig en onveilig verkeersgedrag. Aan de hand van videomateriaal en praktijkervaring krijgen ze voorlichting over veilig brommer rijden. Het doel van het project is om jongeren te wijzen op hun verantwoording in het verkeer en het aantal verkeersslachtoffers te reduceren.

Ook dit jaar maken de leerlingen weer proefexamens bromfietstheorie, verzorgd door verkeersveiligheidsorganisatie Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Altena. Een gering aantal fouten wordt beloond met een leuke 49cc-prijs. VVN zorgt ook voor een stand, waar diverse folders en materialen te verkrijgen zijn over de bromfietser in het verkeer. Verder is er een prijsvraag waarmee de leerlingen kunnen testen of hun herseninhoud groter is dan 49cc. Leerlingen die meer dan 49ccs scoren, kunnen een nieuwe helm winnen.

Honderden jongeren zijn iedere dag in het Land van Heusden en Altena onderweg. Zij zijn verkeersdeelnemers die zich te voet, per fiets, per brommer of scooter in het verkeer bewegen. Deelnemen aan het verkeer is ingewikkeld en niet zonder gevaar. In toenemende mate zijn jongeren betrokken bij ernstige verkeersongevallen. Jonge bromfietsers lopen meer dan vijftig keer zoveel risico als gemiddeld over alle leeftijdsgroepen en vervoerswijzen. Uit ongevalcijfers blijkt dat een derde van de ongevallen met bromfietsers bestaat uit jongeren van 16 - 17 jaar. Riskant verkeersgedrag in combinatie met gebrek aan kennis en ervaring is een belangrijke oorzaak van deze ongevallen.