Ingezonden persbericht



---

Persbericht

Leiden, 3 september 2007

Museum en School Leiden bereikt recordaantal in tienjarig jubileum

Het tienjarig bestaan van het Leidse Museum en School programma mag er zijn. Meer dan 18.000 leerlingen hebben in het schooljaar 2006-2007 de Leidse erfgoedinstellingen bezocht, Ruim 2000 meer dan vorig jaar.

Voor het Museum en School programma hebben zeven Leidse erfgoedinstellingen elk een basisschoolgroep omarmd en speciaal hiervoor een spetterende museumles ontwikkeld. Zo gaan de kleuters in de Hortus botanicus op reis naar Plantenland. Onderweg naar het Land van de Hoge Bomen worden de kinderen bomendokter, weerman en doen ze geur- en kleurproefjes. In het Rijksmuseum van Oudheden gaan de leerlingen van groep 6 gewapend met een heuptas vol materiaal als echte archeologen op zoek naar het dagelijkse leven in de Romeinse tijd. Uit evaluaties blijkt dat 96% van de docenten onderschrijft dat de kinderen door het bezoek geleerd hebben dat een museum een leuke plek is waar je van alles kunt beleven! Drie jaargangen hebben inmiddels het volledige programma doorlopen en kennis vergaard over de diversiteit van de erfgoedinstellingen.

Het aantal deelnemende gemeenten stijgt nog steeds. Afgelopen schooljaar hebben Katwijk, Noordwijk en Teylingen voor het eerst met veel enthousiasme en naar grote tevredenheid deelgenomen.

In het kader van het tienjarig bestaan van het programma is er een speciale 'Terugkomactie' in het leven geroepen. Iedere leerling krijgt na een bezoek aan één van de zeven erfgoedinstellingen een oorkonde met een sticker. Met deze sticker mag elk kind als een ware 'museumexpert' gratis terugkomen en aan ouders, broertjes en/of zusjes laten zien wat hij geleerd heeft.

Het Museum en School programma wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het ministerie van OCW, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Alkemade, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Zoeterwoude en de erfgoedinstellingen.

Persinformatie: Leontien Lems, Museumgroep Leiden, tel 071-5139186, leontien@museumgroep.nl, www.museumgroep.nl

Deelnemende erfgoedinstellingen Museum en School Leiden: Hortus botanicus Leiden, Museum Volkenkunde, Naturalis, Stedelijk Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Boerhaave, Regionaal Archief Leiden.


---- --