Gemeente Zaanstad

29-08-2007

Gemeente Zaanstad ontvangt voor het nieuwe stadhuis drie subsidies: een milieusubsidie omdat zij een energiebesparende installatie gebruikt in het nieuw te bouwen stadhuis, een voor het verbeteren van de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van het nieuwe busstation en een voor het gemeentearchief omdat het de bekendheid en toegankelijkheid van de historische archieven vergroot. Het totale bedrag van de te ontvangen subsidies is EUR 5.513.291,-.

Milieusubsidie voor het nieuwe stadhuis
Gemeente Zaanstad ontvangt van de Provincie Noord-Holland een milieusubsidie voor het nieuwe stadhuis. Het is een subsidie van maximaal EUR 63.715,- die de provincie toekent ter promotie van warmte/koudeopslag in de bodem als vorm van energiebesparing.

De zorg voor een goed milieu
Nederland tekende het Verdrag van Kyoto tegen het broeikaseffect. Dit vraagt ook lokaal om inspanning. Het ingezette beleid van gemeente Zaanstad richt zich op duurzaamheid, als onderdeel van de zorg voor een goed milieu. Het werken met warmte/koudeopslag in het nieuwe stadhuis om energie te besparen en dus minder CO2 uit te stoten is een stapje in de goede richting.

Nieuwe stadhuis wordt slim gebouw
Zaanstad wil zelf bijdragen aan het milieu door haar werknemers straks in een nieuw gebouw te huisvesten dat energie bespaart. Door gebruik te maken van een warmte/koudeopslaginstallatie verbruikt het gebouw minder energie en dus vermindert ook de uitstoot van CO2. Bovendien gaan de lichten 's avonds automatisch uit en springen de computers op de `stand by'-modus.

Wat is warmtekoudeopslag?
Warmtekoudeopslag is kort gezegd het gebruiken van de temperatuur van het grondwater om gebouwen te verwarmen in de winter en/of af te koelen in de zomer. Het grondwater wordt na filtering hergebruikt. Boven de grond wordt het water verder op- of afgewarmd om het gebouw te verwarmen of te koelen.

De provincie wil het toepassen van warmte/koudeopslaginstallaties stimuleren in herontwikkelings- en nieuwbouwprojecten van woningen en bedrijven. In dit kader selecteerde zij het nieuwe stadhuis als een markant pand met een voorbeeldfunctie voor bedrijven in de streek.

Subsidie gemeentearchief Zaanstad
Maximaal EUR 163.576,- geeft de provincie Noord-Holland aan Zaanstad voor het gemeentearchief. Zij kent de subsidie toe in het kader van het programma `Vergroting bekendheid publieksbereik erfgoed'.

Het huidige gemeentearchief huist nog in Koog aan de Zaan, maar gaat in 2009 onderdeel uitmaken van het nieuwe stadhuis in Inverdan. Het Zaanse gemeentearchief is ook archief voor de gemeente Oostzaan. De huidige huisvesting in Koog aan de Zaan voldoet niet meer aan de norm en eisen die de Archiefwet stelt. Haar uitstraling is niet meer aantrekkelijk en trekt daardoor onvoldoende mensen.

Door het archief naar het hart van Inverdan te verplaatsen komt het op een centralere en drukkerbezochte plek in de buurt van andere sociaal-culturele instellingen, zoals de bibliotheek, en onderwijsinstellingen. De gemeente wil haar nieuwe archief op zo'n manier inrichten dat inwoners er meer en makkelijker gebruik van kunnen maken. Gemeente en provincie betalen nu beide de helft van de kosten om te komen tot een nieuw gemeentearchief.

Subsidie voor nieuw busstation
In mei besloot de Stadsregio Amsterdam om gemeente Zaanstad EUR 5.286.000,- te geven voor het realiseren van een nieuw busstation. Zowel de Stadsregio als de gemeente willen mensen stimuleren om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zaanstad krijgt de subsidie niet alleen voor de nieuwbouw van het station, maar zeker ook voor een betere bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van en voor de gebruikers. Het is voor de stadsregio een proefproject. Zaanstad is de eerste gemeente waar de Stadsregio Amsterdam deze aanpak toepast. De visie van Zaanstad op het gebied van verkeer en vervoer sluit goed aan op de nieuwe, gebiedsgerichte aanpak van de stadsregio.