Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

3 september 2007

ROA-rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2006

Werkloosheid schoolverlaters gedaald

6 % van de schoolverlaters die zich op de arbeidsmarkt aanbieden, is anderhalf jaar na het behalen van het diploma werkloos. Dat is twee procent minder dan vorig jaar. Het merendeel van de schoolverlaters (ruim 70%) is bovendien (heel) tevreden over de functie die zij uitoefenen en ruim 60% vindt dat hun functie goede tot zeer goede carrièreperspectieven biedt. Dat en meer blijkt uit het rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2006 van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Het rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2006 gaat in op de kwaliteit en de bestemming van gediplomeerde schoolverlaters en afgestudeerden van het school/studiejaar 2004/2005. De resultaten uit het rapport zijn gebaseerd op een jaarlijkse enquête onder gediplomeerde schoolverlaters over de hele breedte van het onderwijs. Dit jaar hebben zo n 45.000 schoolverlaters aan de enquête deelgenomen.

De belangrijkste resultaten op een rij:

Oordeel over gevolgde opleiding:

* Gemiddeld is 36% van de schoolverlaters/afgestudeerden van mening dat hun opleiding een goede basis bood om te starten op de arbeidsmarkt. Bij het HBO (53%) en het WO (57%) ligt dat cijfer aanmerkelijk hoger.
* Gemiddeld vindt 59% dat de opleiding een goede basis heeft geboden om kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Onder de afgestudeerden van het WO is dit zelfs 80%.
* Minder dan 20% vindt dat de docenten de cursisten/studenten streng hebben beoordeeld en slechts 24% vindt dat de examens/opdrachten zeer pittig waren.
* 30% oordeelt dat de opleiding qua niveau uitdagend was. Bij het WO ligt dat cijfer aanmerkelijk hoger: 50%.
* Een grote meerderheid (82%) zou, achteraf bezien, de gevolgde opleiding opnieuw kiezen.

Huidige situatie


* Ongeveer 9 van de 10 gediplomeerde schoolverlaters van het AVO en het VMBO gaat na het behalen van het diploma verder met een vervolgopleiding. Voor de MBO-BOL schoolverlaters ligt dat percentage tussen 40% (BOL niveau 3) en 63% (BOL niveau 2). De afgestudeerden van het HBO en het WO bieden zich relatief gezien het vaakst aan op de arbeidsmarkt.
* Anderhalf jaar na afstuderen is 6% van de schoolverlaters die zich op de arbeidsmarkt aanbieden werkloos. Dit is 2% minder dan vorig jaar.
* 78% van de werkende schoolverlaters heeft een baan die aansluit bij het bereikte opleidingsniveau. 73% heeft een baan die qua richting aansluit bij de gevolgde opleiding.
* Ruim 70% is tevreden over de functie en 60% vindt dat de functie goede tot zeer goede carrièreperspectieven biedt.
* De aanvangssalarissen zijn in het algemeen licht gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Noot voor de pers:

Het rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2006 is gratis aan te vragen bij het secretariaat van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, tel. 043-388 36 47, mail: secretary@roa.unimaas.nl

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Prof. dr. Rolf van der Velden, tel. 043 3883647, e-mail r.vandervelden@ROA.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine