Leesstimulans voor kinderen uit het basisonderwijs in Midden-Nederland


'S-HERTOGENBOSCH, 20070828 -- Maandag 3 september starten de basisscholen in de regio Midden. Op deze eerste schooldag ontvangen bijna 1,6 miljoen kinderen uit het basisonderwijs een gratis tijdschrift: Bobo, Okki, Jippo, Taptoe, Flo' of National Geographic Junior. Met deze actie van educatieve uitgeverij Malmberg krijgen kinderen uit het basisonderwijs een impuls om te lezen.

Met een tijdschrift leren kinderen sneller béter lezen

Directeur-uitgever Consumentenmarkt Jorien Castelein licht de actie toe: "Kinderen leren lezen op school, maar kinderen leren het snelst béter lezen als ze uit vrije wil lezen over iets wat hen echt zelf interesseert. Voor het ene kind is dat een artikel over een dorp in Alaska dat in het water dreigt te verdwijnen, voor een ander een interview met een meisje dat gepest wordt of een reportage over het werk van een dolfijnentrainer.

Kinderen lezen gemiddeld maar tien minuten per dag een boek of tijdschrift

Veel Nederlanders hebben zo in het verleden ongemerkt veel beter leren lezen met Okki, Jippo en Taptoe; titels die iedereen wel kent. Tegenwoordig lezen veel minder kinderen tijdschriften of boeken. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld nog maar zo'n tien minuten per dag lezen. Het is ook niet zo dat internet de rol van tijdschriften heeft overgenomen. "Op internet spelen kinderen in die leeftijdsgroep vooral spelletjes. Dat leert hen veel, maar niet om beter teksten te begrijpen."

Kinderen van ouders die niet lezen, lezen zelf ook niet

Uit onderzoek van KidWise in opdracht van Malmberg blijkt dat kinderen vooral minder lezen omdat hun ouders minder lezen. "Als een kind zijn ouders niet ziet lezen, zal het niet snel op het idee komen om een tijdschrift te vragen. Deze kinderen komen niet in aanraking met boeken of tijdschriften. Met onze actie willen wij alle kinderen een tijdschrift geven, zodat elk kind zelf kan bepalen of hij dit leuk vindt of niet." Malmberg verwacht dat van de actie een belangrijke leesimpuls uitgaat. "Kinderen die onze bladen lezen, waarderen ze enorm. Belangrijkste redenen die ze zelf aangeven: moment van rust, dingen leren, lekker lachen en puzzels invullen."

Recordoplage

De tijdschriften worden uitgedeeld in de eerste weken van het nieuwe schooljaar, op scholen die met Malmberg samenwerken. Alle kinderen ontvangen een of twee tijdschriften die passen bij hun leeftijd. Met deze actie realiseert Malmberg een recordoplage van drie miljoen tijdschriften!

Uitgeverij Malmberg

Malmberg is een toonaangevende uitgeverij in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en de beroeps- en volwasseneneducatie. Naast de vele lesmethodes, is Malmberg uitgever van Boektoppers en de tijdschriften Sesamstraat Magazine, Bobo, Okki, Jippo, Taptoe, Flo' en National Geographic Junior.