Gemeente Den Haag

Tussen 3 september en 14 september worden op verschillende locaties in Den Haag 36 ernstig zieke kastanjebomen gekapt, waaronder 2 monumentale bomen op het Nassauplein. Uit recente controles is gebleken, dat deze kastanjebomen onherstelbaar zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Deze bomen moeten als verloren worden beschouwd. In het komende plantseizoen worden op de lege plekken nieuwe bomen geplant. Per locatie wordt bekeken welk soort boom het beste in het straatbeeld past.

Stand van zaken
In het voorjaar van 2007 zijn alle Haagse kastanjebomen onderzocht. 52 procent van de 4700 kastanjebomen is op dit moment aangetast. De licht aangetaste bomen worden tweemaal per jaar gecontroleerd en de ernstig aangetaste bomen driemaal per jaar. Tot op heden zijn 272 kastanjebomen gekapt ten gevolge van de ziekte. De onderzoeken naar een bestrijdingsmiddel tegen deze ziekte geven nog geen houvast voor de toekomst van kastanjebomen. Daarom worden er nog geen kastanjebomen teruggeplant. Op veel plaatsen zijn bomen van een andere soort geplant.

Onderzoeken
De landelijke werkgroep Aesculaap, die het onderzoek naar deze nieuwe ziekte coördineert, heeft nog geen bestrijdingsmiddel tegen deze ziekte gevonden. Inmiddels is bekend dat de bacterie Pseudomonas synringae, de veroorzaker van de kastanjebloedingsziekte is. In het vervolgonderzoek worden ondermeer de omstandigheden onderzocht welke invloed hebben waaronder de bacterie de ziekte veroorzaakt. De proeven met vier verschillende bestrijdingsmethoden in Den Haag worden voortgezet en wetenschappelijk begeleid door de landelijke werkgroep Aesculaap.

Meer informatie: www.denhaag.nl/bomen> ziekten en plagen>bloedingsziekte bij kastanjes