Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitnodiging voor de media: Ondertekening overeenkomst garantstelling visserij

Persbericht | 27-08-2007

Op maandag 3 september ondertekenen minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en vertegenwoordigers van Rabobank en ABN Amro een overeenkomst over een garantstelling voor de visserijsector.

Vanaf 10 september kunnen kotter- en garnalenvissers onder bepaalde voorwaarden van het ministerie van LNV een garantstelling krijgen voor een lening. Met deze garantstelling is het mogelijk om bij een tekort aan zekerheden toch voldoende financiering te krijgen voor een investering in de visserijsector.

De garantstelling is bedoeld voor kotter- en garnalenvissers die eigenaar of reder zijn van een vissersvaartuig en willen investeren in het duurzamer maken van hun bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn investeringen gericht op selectiever vissen, vermindering van de aantasting van de zeebodem, en verhoging van de kwaliteit en opbrengst van de vis.

Verburg hoopt dat deze garantstelling vissers aanmoedigt om op deze manier bij te dragen aan de verduurzaming van de Noordzeevisserij.

De minister stelt jaarlijks een maximumbedrag garantstelling vast. Voor 2007 is dit 2 miljoen euro. Een aanvrager kan garantstelling aanvragen voor een lening van minimaal 90.000 euro en maximaal 450.000 euro. Voor de garantstelling wordt een provisie betaald van 2,5%.

De bijeenkomst vindt plaats van 18.00 tot 18.15 uur op het ministerie van LNV, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag.