Gemeente Almelo

Publiekshal biedt na verbouwing betere ontvangst

28 augustus 2007 - Het verblijf in de publiekshal van het Stadshuis wordt een stuk aangenamer. Maandag 3 september start een uitgebreide verbouwing die half december klaar is. Vanaf dan hoeft u minder lang te wachten, heeft u meer privacy en kunt u comfortabeler zitten.

Over een paar jaar begint de bouw van een nieuw stadhuis, maar een opknapbeurt van de huidige hal is hard nodig. Er komen namelijk steeds meer bezoekers, waardoor de ontvangsthal nu vaak druk en lawaaiig is.

Meer producten

Het aantal bezoekers van de balies in de publiekshal neemt razendsnel toe. In 2005 kwamen er 77.500 mensen, in 2006 waren dat er 86.000 en halverwege dit jaar staat de teller al op 53.000. Ook de gemiddelde wachttijd loopt op. De oorzaak is dat de afdeling Publiekszaken steeds meer producten levert, bijvoorbeeld door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Vragen

Onder die wet valt onder meer het aanvragen van thuiszorg. Mensen komen trouwens in het algemeen met steeds ingewikkelder vragen naar het Stadhuis en de hal is helaas niet meer berekend op het grote aantal wachtenden en mensen dat zaken doet aan één van de balies.

Huiskamergevoel

Daaraan komt een einde door een heel nieuwe en ruimere indeling van de hal. In de vergaderzaal aan de rechterkant naast de ingang komt de nieuwe wachtruimte. Die wordt ingericht door de Almelose binnenhuisarchitect Sylvia Engberink: Ik wil er een huiskamergevoel creëren met rustige kleuren als blauw en groen. Daardoor ervaar je het wachten als minder vervelend.

Verbeteren
Er komen moderne zitplaatsen, een leestafel, een speelhoek voor de kinderen en grote schermen met informatie. Peter van Heteren, teamleider Publiekszaken, denkt dat niet alleen de subjectieve wachttijd minder wordt maar ook de echte wachttijd: We verbeteren het klantverwijssysteem (de bonnetjes) zodat we beter inspelen op drukte. Paspoorten afhalen en dergelijke kan straks bij een snelloket.

Trouwzaal

Een draaideur vervangt de huidige schuifdeuren die steeds voor je neus dicht gaan om de tocht tegen te houden. Om te voorkomen dat bruidsgezelschappen zich tussen andere bezoekers en ambtenaren moeten wurmen komt er een nieuwe ingang van de trouwzaal, aan de kant van Het Baken. Sylvia Engberink maakt daar een entree die de indruk geeft dat je echt een speciale ruimte binnentreedt.

Nog beter

Ook komen er units aan de kant van De Hoven te staan, vergelijkbaar met die aan het Baken. Daarin neemt het management van de afdeling Publiekszaken hun intrek. Zo komt er meer plaats op de begane grond voor de medewerkers, zodat zij u nog beter kunnen helpen.