GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburgweek 3 - 6 september 2007

Maandag

Betere regelgeving in de Europese Unie, rapport Doorn

Het Europees Parlement debatteert over een voorstel waarin de administratieve lasten die voortvloeien uit Europese wet- en regelgeving verder worden teruggedrongen. Joost Lagendijk steunt het voorstel mits er streng op toegezien wordt dat de reductie van de onnodige administratieve lasten van regelgeving niet ten koste gaat van de oorspronkelijke doelstellingen van de regelgeving. Volgens Lagendijk gaan de meeste Europese regels over de interne markt en moet daar als eerste naar gekeken worden.

Woensdag

EU-beperkingen voor vloeistoffen aan boord van vliegtuigen, resolutie

Het Europees Parlement stemt over een resolutie waarin zij vraagt om het verbod om aan boord van vliegtuigen vloeistoffen mee te nemen kritisch te bekijken. Kathalijne Buitenweg steunt de resolutie en stelt in een amendement voor om de maatregel af te schaffen. Volgens haar is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat hiermee het beoogde doel wordt behaald.

Bestrijding terrorisme, verklaring Raad en Europese Commissie

De Raad en de Europese Commissie leggen een verklaring af over de strijd tegen terrorisme. Volgens Kathalijne Buitenweg is het vooral belangrijk dat de Raad een reactie geeft op het rapport van Dick Marty van de Raad van Europa over geheime CIA-activiteiten in Europa. Ook vindt zij dat de Raad en de Commissie zich moeten uitspreken over privacy van de gegevens op de lijst van terroristische organisaties en personen die de EU heeft opgesteld. Volgens Buitenweg is het nog steeds mogelijk dat mensen ten onrechte op deze lijst komen te staan. Ook het Europees Hof van Justitie heeft dit gehekeld.

Donderdag

Beperken van alcohol gerelateerde schade, rapport Foglietta

Alcoholmisbruik in de Europese Unie leidt jaarlijks tot duizenden doden en is oorzaak van 16% mishandelingen in huis en op straat. Kathalijne Buitenweg vindt dat hier dringend iets aan gedaan moet worden. Het is goed dat de Europese Commissie lidstaten wil stimuleren hier serieus werk van te maken. Goede voorlichting en bewustwordingcampagnes zijn onmisbaar, maar niet elk alcoholgebruik is ook alcoholmisbruik. Voorstellen van de rapporteur om een 0-promillage voor beginnende bestuurders te verplichten en hogere accijnzen voor ´alcopops´, alcoholische dranken speciaal gericht op jongeren, gaan volgens haar te ver.


------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel

Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa