Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Excellentie en diversiteit

Uitnodiging Opening Academisch Jaar Vrije Universiteit

Op maandag 3 september wordt het academisch jaar 2007-2008 geopend in de aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het thema 'excellentie en diversiteit' staat centraal. Dit thema zal door diverse sprekers op verschillende manieren worden belicht.

Inspelen op diversiteit, zegt collegevoorzitter René Smit in zijn openingsrede, is urgent. 'De Amsterdamse bevolking is voor meer dan de helft van allochtone herkomst. Wij willen onze studenten leren om in een dergelijke context professioneel met cultuurverschillen om te gaan. Maatschappelijk is het van belang dat de universiteiten zoveel mogelijk goed opgeleide mensen aan de samenleving afleveren en dat zo min mogelijk mensen buiten de boot vallen, want dat kost de samenleving geld. We moeten van diversiteit een succes maken, sterker, we moeten door diversiteit excellent worden.'

Prof. dr. mr. Masha Antokolskaia, als hoogleraar Privaatrecht verbonden aan de rechtenfaculteit van de VU en lid van de Regiegroep Diversiteit, zal spreken over: wanneer is diversiteit een probleem en wanneer is het een voordeel? Wat telt zwaarder: etnische afkomst of sociale achtergrond? En is naast academische vorming ook elitevorming een taak van de universiteit?

Abdelkader Benali, Schrijver Op Locatie aan de VU, leest een column voor en de VU-onderwijsprijs 2007 wordt uitgereikt aan de beste docent.