Raad van State


Agenda week 36

Maandag 3 september 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Epe" van de gemeente Epe. Het plan betreft het buitengebied van de gemeente Epe en vervangt een lappendeken van oude en verouderde bestemmingsplannen. De kernen Epe, Vaassen, Oene en Emst zijn niet in het plan geregeld, evenmin als het bedrijventerrein Eekterveld. Onder meer het college van burgemeester en wethouders van Epe, de Vereniging van Eigenaren Rabbit Hill en Landgoed "Het Norelbosch BV" en een groot aantal particulieren hebben beroep ingesteld tegen het provinciale besluit. De behandeling van dit geschil is over twee dagen verdeeld: op maandag 3 en dinsdag 4 september. (zaaknummer 200602454/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft verleend aan de Vuurwerkknaller B.V. voor een detailhandel voor de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan de Rietstraat in Almelo. De Almelose Woningstichting "Beter Wonen" is tegen de milieuvergunning. Volgens haar wordt niet voldaan aan de veiligheidsafstand die is gesteld in het Vuurwerkbesluit. Ook vindt zij dat er strijd is met de zogeheten externe veiligheid en dat er sprake is van ontoereikende brandblusmiddelen. (zaaknummer 200609039/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft verleend aan Rubro Beheer voor de verkoop van fietsen en de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan de Ootmarsumsestraat in Ambt-Almelo. De Stichting Ruimtelijke Ordening en Milieu is tegen de milieuvergunning. Volgens haar wordt niet voldaan aan de veiligheidsafstandseisen. Zo bevinden zich volgens haar binnen het vrijwaringsgebied van de vuurwerkopslag ruimten waar mensen en vuurwerk aanwezig kunnen zijn. (zaaknummer 200609138/1)

12.00 uur

Zitting over de grondwatervergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Friesland Foods Cheese voor het onttrekken van grondwater aan de Toldijkseweg in Steenderen. (zaaknummer 200704470/2)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft opgelegd aan een echtpaar, wonend aan de Binnenweg in Dieverbrug, om een aantal voorzieningen (terras en terrasoverkapping) te verwijderen, de exploitatie van een galerie te beëindigen en het aantal bezoekers van de beeldentuin te reduceren. In de boerderij werd sinds 1997 een thee- en koffieschenkerij geëxploiteerd. In de loop der tijd zijn de activiteiten uitgebreid, onder andere met de exploitatie van een galerie. Op 1 april 2006 zijn de activiteiten beëindigd. De man en de vrouw voeren nu een juridische procedure, omdat zij aangeven schade te hebben geleden, de activiteiten hebben moeten staken en hun perceel noodgedwongen hebben moeten verkopen. De rechtbank in Zwolle-Lelystad heeft een eerder beroep van het echtpaar in januari 2007 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200701317/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 4 september 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Epe" van de gemeente Epe. Het plan betreft het buitengebied van de gemeente Epe en vervangt een lappendeken van oude en verouderde bestemmingsplannen. De kernen Epe, Vaassen, Oene en Emst zijn niet in het plan geregeld, evenmin als het bedrijventerrein Eekterveld. Onder meer het college van burgemeester en wethouders van Epe, de Vereniging van Eigenaren Rabbit Hill en Landgoed "Het Norelbosch BV" en een groot aantal particulieren hebben beroep ingesteld tegen het provinciale besluit. De behandeling van dit geschil is over twee dagen verdeeld: op maandag 3 en dinsdag 4 september. (zaaknummer 200602454/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij is ingestemd met het bodemsaneringsplan dat de Combinatie Boskalis Heijmans Herontwikkeling Zellingwijk heeft aangeboden voor de locatie Achterweg in Gouderak. De Werkgroep Derde Merwedehaven heeft bezwaren tegen dit besluit. De zitting gaat ook over de milieuvergunning en de grondwaterwetvergunning die de provincie heeft verleend voor een waterzuiveringslocatie en het opslaan van gevaarlijke en afvalstoffen respectievelijk voor het tijdelijk onttrekken van grondwater voor de landbodemsanering van de Zellingwijk. Ten slotte wordt op de zitting ook nog de lozingsvergunning behandeld die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft verleend voor het lozen van afvalwater, afkomstig van het project Herontwikkeling Zellingwijk. Ook tegen deze vergunningen is de Werkgroep in beroep gekomen bij de Raad van State. (zaaknummers 200607995/1, 200609413/1, 200609416/1 en 200700174/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar waarbij een heiverbod is opgelegd voor de nieuwbouw van het Horizon College aan de Kruseman van Eltenweg in Alkmaar. De dwangsom is opgelegd aan de Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Noord-Kennemerland/West-Friesland (Horizon College). In 2004 is aan haar een bouwvergunning verleend voor de nieuwbouw van het Horizon College. Zodra de heiwerkzaamheden begonnen, hebben omwonenden zich met klachten over trillingen en daardoor ontstane schade en met name ook over geluidsoverlast tot de gemeente gewend. De gemeente heeft hierop de heiwerkzaamheden stilgelegd, omdat deze zeker nog weken zouden gaan duren en de overlast tot sociale onrust in de wijk zou leiden. Het Horizon College is het niet eens met het heiverbod. De rechtbank in Alkmaar heeft in januari 2007 een eerder beroep van het Horizon College gegrond verklaard. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701731/1)

12.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft verleend voor het innemen van een standplaats met een mobiele wagen voor verkoop van brood en banket bij winkelcentrum De Bus in Helmond. De Vereniging van Eigenaren in het winkelcentrum en een bakker die met zijn zaak in het winkelcentrum is gevestigd, hebben bezwaren tegen de vergunning voor de mobiele wagen. De rechtbank in Den Bosch heeft in februari 2007 een eerder beroep van het winkelcentrum en de bakker gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is de standplaats op de bewuste locatie in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702080/1)

13.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor de aanleg van een golfbaan ten noorden van de Landzichtweg in Teteringen in het gebied "Om de Haenen". De Natuur- en Milieuvereniging Teteringen en de Milieuvereniging Oosterhout hebben bezwaren tegen dit vrijstellingsbesluit. Zij zijn van mening dat de aanleg van de golfbaan in strijd is met het provinciale beleid dat gericht is op de instandhouding en de ontwikkeling van de zogenoemde Groene Hoofdstructuur en dat daarbinnen geen plaats is voor meer golfbanen. (zaaknummer 200701612/1)

Woensdag 5 september 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Donderdag 6 september 2007

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft verleend aan Vitens N.V. voor het onttrekken van grondwater voor drinkwatervoorziening in een gebied in Woudenberg-Zuid. Het gebied is onderdeel van de Gelderse Vallei. Twee agrariërs die er wonen zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen voor verdroging van de bodem in het gebied en stellen dat de kwaliteit van hun gewassen daardoor afneemt. (zaaknummer 200609389/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Delft, waarbij is bepaald dat "Eet- en drinklokaal De Pieper" aan de Beestenmarkt in Delft van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends gesloten moet blijven. Volgens het college is sprake van bovenmatige geluidsoverlast. De horecagelegenheid is het niet eens met het besluit en heeft de Raad van State verzocht het te schorsen. (zaaknummer 200705586/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Amstelveen Zuid-Oost" van de gemeente Amstelveen. Het plan voorziet onder meer in de uitbreiding en nieuwbouw van het bejaardentehuis De Olmenhof in Amstelveen. Een aanzienlijke groep omwonenden is tegen het bestemmingsplan en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen dat hun woon- en leefklimaat als gevolg van de nieuwbouw en uitbreiding worden aangetast. (zaaknummer 200608825/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Rotterdam om de "Stichting Sam Sam" een exploitatievergunning, een nachtontheffing en een aanwezigheidsvergunning voor een horecagelegenheid aan de Atjehstraat in Rotterdam te verlenen. Volgens de burgemeester is in het betreffende gebied, vanwege de aanwezigheid van meerdere andere cafés, sprake van ernstige overlast voor omwonenden en zal die door de komst van een nieuwe horecagelegenheid verder toenemen. De stichting is het hier niet eens en komt, na door de rechtbank in Rotterdam in het ongelijk te zijn gesteld, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701440/1)

10.45 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij een door het college van burgemeester en wethouders van Ede verleende vergunning voor de herontwikkeling van een rond molen Concordia in Ede gelegen bedrijventerrein tot een woningbouwlocatie is herroepen. De rechtbank in Arnhem heeft het beroep van de gemeente Ede tegen de herroeping gegrond verklaard. Tegen die uitspraak is de "Vereniging De Hollandsche Molen", die zich inzet voor het behoud van molens in Nederland, in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zij verzoekt de Raad van State nu de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200705725/2)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om Voets Langeraap Beton v.o.f. een milieuvergunning te verlenen voor een betonmortelcentrale. Het bedrijf is tegen de weigering en verzoekt de Raad van State die te schorsen. (zaaknummer 200705632/2)

13.30 uur

Zitting over de keurvergunningen die het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei&Eem heeft verleend voor de kap van bomen op de Grebbeliniedijk, gelegen tussen de Bunschoterstraat en de Industrieweg, in Amersfoort. Meerdere inwoners van Amersfoort zijn tegen de kap van de bomen en hebben, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Utrecht, hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Om te voorkomen dat met de kap kan worden begonnen, hebben zij de Raad van State verzocht het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706024/2)

14.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Oud Noord, gedeelte Noorderpark t.o. Leeuwarderweg, stadsdeel Amsterdam-Noord" van de gemeente Amsterdam. Het plan voorziet in de aanleg van twee groenstroken aan weerszijden van de Nieuwe Leeuwarderweg. Verder voorziet het plan in voet- en rijwielpaden en bruggen. Twee in het gebied gevestigde tankstations zijn het niet eens met het bestemmingsplan omdat erin voor hen geen ruimte is gemaakt. Zij komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701929/1)

Vrijdag 7 september 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Recreatiebedrijf Erve Nejhoes". Het plan beoogt een recreatiebedrijf mogelijk te maken aan de Uelserweg in Mander, gemeente Tubbergen. Een omwonende vreest voor overlast als gevolg van het bedrijf en heeft de Raad van State verzocht het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200705355/2)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Cranendonck heeft verleend aan Stal de Bekelaar B.V. voor het trainen van paarden aan een terrein aan de Hamonterweg in Budel-Schoot. Een inwoner van die gemeente is het niet eens met de milieuvergunning en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702601/1)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Limburg van het streekplan "POL-Aanvulling Uitbreiding Groeve 't Rooth". Het plan voorziet in de uitbreiding van de winning van kalksteen in de groeve bij 't Rooth in Margraten met 5,8 hectare. Volgens de provincie zijn de kalksteenvoorraden in de bestaande groeve uitgeput en is dit de laatste uitbreiding van de groeve. Tientallen inwoners van Margraten, de Stichting Verontruste Plateaubewoners en de "Camping Mooi Bemelen B.V." zijn tegen het plan en komen in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen voor de aantasting van het plateaulandschap in het gebied. Eerder wilde de provincie de groeve met 17 hectare uitbreiden, maar dat besluit is in een eerdere uitspraak van de Raad van State vernietigd. Deze uitspraak van 21 februari 2003, met zaaknummer 200303118/1, is op deze website te lezen via "Zoeken" en "Uitspraken". (zaaknummer 200605834/1)

Agenda voorgaande week 35