Aanzienlijk minder rompslomp bij verlenging gehandicaptenparkeerkaart

Aanzienlijk minder rompslomp bij verlenging gehandicaptenparkeerkaart

Het verlengen van een gehandicaptenparkeerkaart wordt op korte termijn eenvoudiger en goedkoper, doordat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat de Regeling Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) zal wijzigen. Dit heeft staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdens een werkbezoek in Velsen in het kader van administratieve lastenverlichting voor burgers bekend gemaakt. Voor chronisch zieken en gehandicapten betekent de aanpassing van de Regeling GPK bij toekomstige GPK-verlengingen minder rompslomp, lagere kosten en minder tijdsverspilling.

Een aanzienlijk deel van de jaarlijks ruim 120.000 aanvragen voor een gehandicaptenparkeerkaart zullen door de aanpassing van de Regeling GPK met minder rompslomp voor de burger kunnen plaatsvinden. Gemeenten zijn straks niet langer verplicht bij de vijfjaarlijkse verlenging van de kaart een arts in te schakelen om chronisch zieken te laten herkeuren. Door de wijziging vervallen in de meeste gevallen de kosten - meestal rond 100 euro - daarvoor, die de de burger doorgaans zelf moet betalen. Ook bespaart het de burger gemiddeld ruim een uur (50 minuten reistijd en 15 minuten bij de dokter). Daarnaast worden ook de artsen minder geconfronteerd met het om puur formele redenen moeten afgeven van een medische verklaring. Bij twijfel blijft verwijzing door de gemeente naar een arts wel mogelijk. Die kan dan alsnog van oordeel zijn dat een keuring niet nodig is.

Bij het meldpunt www.lastvandeoverheid.nl kwamen de afgelopen tijd vele klachten van chronisch zieken binnen die zich ergeren aan de verplichte medische keuring voor het verlengen van de gehandicaptenparkeerkaart. Een keuring voor de eerste aanvraag van de kaart wordt als logisch ervaren, maar niet het elke vijf jaar moeten herhalen daarvan. Dit levert geluiden op als 'mijn been groeit niet aan', of: 'ik heb al 30 jaar MS, denkt de gemeente nou echt dat dat opeens overgaat'. Uit de klachten bleek dat het verplichte medische oordeel leidde tot het onnodig keuren van mensen waarvan de medische situatie ongewijzigd is gebleven.

Het schrappen van de verplichte inschakeling van een arts voor de verlenging van de GPK is een merkbaar resultaat in het kader van administratieve lastenverlichting voor burgers en bedrijven. De aanpassing van de Regeling GPK is bij minister Eurlings aangekaart door voorzitter Wallage van de Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk Gemeenten. Met de door staatssecretaris Bijleveld-Schouten ingestelde Taskforce wil het kabinet de aanpak van regeldruk in gemeenten een extra impuls geven.

Noot voor redacties (