Senternovem


03-09-2007 | Oproep aan gemeenten voor beter toezicht EPN bij nieuwbouw

Gemeenten hebben onlangs per brief een oproep van SenterNovem ontvangen prioriteit te leggen bij het toezicht op de Energie Prestatie Norm (EPN) bij nieuwbouw. Vanaf 1 april van dit jaar zijn gemeenten verplicht om jaarlijks een handhavingsbeleidsplan op te stellen voor de bouwvergunningverlening. Door in dit handhavingsbeleidsplan van energie een prioriteit te maken, kunnen gemeenten heel gemakkelijk energie besparen en CO2-reductie bewerkstelligen. Bovendien gaat de VROM-Inspectie van de EPN-handhaving in 2008 een prioriteit maken.

Uit onderzoek van SenterNovem onder 30 gemeenten blijkt dat het toezicht op de Energie Prestatie Norm bij het merendeel van de gemeenten geen hoge prioriteit heeft. Met name kleine gemeenten reserveren weinig capaciteit voor het toezicht op de bouwvergunningverlening, waaronder energie-aspecten. Ook blijft de kennis van de bouwinspecteurs op gebied van energie achter.

Met het oog op kennisverbetering heeft SenterNovem een aantal gratis hulpmiddelen voor gemeenten ontwikkeld, zoals het Handboek Handhaving EPN, de Checklist EPN-Toezicht en de cursus EPN-Toezicht op de bouwplaats. Alle gemeenten zijn in februari van dit jaar over deze hulpmiddelen geïnformeerd. Sindsdien hebben al circa 150 gemeenten deelgenomen aan de cursus EPN-Toezicht.

Uit de reacties van gemeentelijke bouwinspecteurs tijdens en na afloop van de cursussen EPN-Toezicht blijkt dat veel buiten-inspecteurs wel meer aandacht willen besteden aan energie-aspecten, maar hiervoor geen mogelijkheden krijgen van hun werkgever. Veel bouwinspecteurs vragen SenterNovem ook om het management en het bestuur van hun gemeente te bewegen om meer prioriteit te leggen bij energie-aspecten.