Senternovem


03-09-2007 | Eén-loket-gedachte succesvol voor verlaging administratieve lasten

De resultaten van de enquête onder een groot deel aan de meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA2) deelnemende bedrijven over het e-MJV bevestigen dat de doelstellingen die zijn geformuleerd bij het ontwikkelen van het e-MJV ook zijn gerealiseerd.

De meerjarenafspraak energie-efficiency zijn overeenkomsten tussen de overheid, bedrijven, branche-organisaties, instellingen en Bevoegd gezag over het effectiever en efficiënter inzetten van energie. De verplichte jaarlijkse rapportage van MJA2 bedrijven over de voortgang van energie-efficiency is geïntegreerd in het elektronische milieujaarverslag (e-MJV). Het e-MJV is een beveiligd, afgeschermd systeem waarmee bedrijven hun milieujaarverslagen (MJV's) en MJA2-rapportage elektronisch opstellen en indienen. Het Bevoegd Gezag en SenterNovem beoordelen het verslag via hetzelfde systeem.

Doelstellingen gehaald!
Dit jaar leverden de meeste MJA2 bedrijven voor de tweede keer hun monitoringgegevens via het e-MJV aan. Tijd om de deelnemers naar hun ervaringen met het e-MJV te vragen. Bij de ontwikkeling van het e-MJV is een aantal doelstellingen geformuleerd: Eén loket voor verschillende milieuonderwerpen, administratieve lastenverlichting voor de bedrijven, groter gebruiksgemak, een kortere doorlooptijd en een verbetering van de kwaliteit van de aangeleverde gegevens. Ruim 70% van respondenten ervaart de meerwaarde van het e-MJV en bevestigt de geformuleerde doelstellingen. 46% van de respondenten waardeert het e-MJV zelfs met een 8 of hoger.
Er zijn ook verbetersuggesties naar voren gekomen. SenterNovem kijkt naar verbetering van het systeem en oplossingen op maat voor een aantal specifieke problemen.

Unieke samenwerking SenterNovem, Milieu en Natuur Planbureau (MNP) en Facilitaire Organisatie Industrie (FO-I)
De samenwerking met MNP en FO-Industrie rondom e-MJV loopt nu al een aantal jaren. Deze samenwerking heeft geleid tot de invoering van een digitaal systeem voor de MJA2-monitoring binnen het e-MJV. Er is gestart met een pilot bij ca. 40 bedrijven met later een uitrol naar tientallen bedrijven en verschillende sectoren. Deze aanpak heeft goed gewerkt. Bij de jaarlijkse monitoring gelden scherpe deadlines voor het aanleveren van gegevens door bedrijven en beoordeling en verificatie door SenterNovem en het Bevoegd gezag. Hierbij zijn veel partijen betrokken. Om dit alles soepel te laten verlopen heeft SenterNovem de werkafspraken met FO-Industrie en MNP vastgelegd in een "Service Level Agreement (SLA)". Deze vorm van samenwerking werkt uitstekend en levert meerwaarde op omdat elke organisatie vanuit zijn expertise en rol opereert.