Gemeente Maassluis

Brede scholen worden nadrukkelijk onderdeel van de wijken

Het college van B&W heeft ingestemd met de Visie Brede Schoolontwikkeling, als de gemeenteraad ook akkoord gaat, worden de schoolbesturen uitgenodigd om meer plannen voor de ontwikkeling van brede scholen voor te leggen aan de gemeente. Er is al een pilotproject jeugdbibliotheek gestart in de MFA het Startpunt, deze pilot is een samenwerking tussen Pr. Christinaschool , Stichting Kinderopvang Maassluis en de bibliotheek. De brede scholen moeten nadrukkelijk een onderdeel worden van de wijk, waardoor de sociale samenhang en de leefbaarheid in wijken wordt versterkt.

Belangrijkste uitgangspunten van de Visie Brede Schoolontwikkeling zijn:

* De multifunctionele accommodaties in Maassluis worden functioneel uitgebouwd naar echte brede scholen met een wijkfunctie.
* Basisscholen worden tot de wijkvoorzieningen gerekend en moeten goed bereikbaar zijn. Bij het realiseren van nieuwe wijken wordt hier rekening mee gehouden. Schoolpleinen kunnen ook buiten schooltijd een functie vervullen en moeten daar op worden ingericht.

* De gemeente zal op buurt- en wijkniveau samenwerken met jongeren, gezinnen, scholen en maatschappelijke organisaties. Zo moeten netwerken worden gevormd van instellingen die problemen kunnen signaleren en aanpakken.

Scholen krijgen zelf de ruimte om de brede school te ontwikkelen, waarbij de accenten per school kunnen verschillen. Voordat subsidie voor de scholen beschikbaar komt, worden de plannen getoetst door de gemeente aan diverse criteria.

Het voorstel wordt aan de gemeenteraad aangeboden voor behandeling.