ANBO

OV-chipkaart : veel aandacht voor ouderen nodig

03-09-2007

De OV-chipkaart zal op zijn vroegst 1 januari 2009 de huidige vervoersbewijzen voor bus, tram, trein en metro in heel Nederland gaan vervangen. Extra voorlichting en aandacht voor senioren is geboden, zo vinden de ouderenbonden naar aanleiding van een eigen verkennend onderzoek onder senioren die in het Rotterdamse proefgebied het chipkaartsysteem voor het eerst gebruikten.

ANBO, PCOB en Unie KBO zijn samen met andere consumentenorganisaties voortdurend in overleg met het Ministerie van Verkeer & Waterstaat (V&W), de decentrale overheden en de OV-bedrijven om hun wensen en zorgen kenbaar te maken.

Al bij de start van de ontwikkeling van de OV-chipkaart stelden zij samen met de consumentenorganisaties 11 eisen op waaraan het nieuwe systeem moet voldoen.

Meer duidelijkheid over de kosten en de prijs, de bedienbaarheid en toegankelijkheid van de automaten, de bedrijfszekerheid van het systeem en begrijpelijkheid van het in- en uitchecken, plus op ouderen toegespitste informatie zijn belangrijke items waaraan nog veel aandacht zal moeten worden besteed.

Het verkennend onderzoek van de ouderenbonden onderstreept de noodzaak om aan de communicatie met en voorlichting aan ouderen extra veel aandacht te schenken. Het onderzoek is inmiddels aan het ministerie van V&W aangeboden en de ouderenbonden gaan een aantal voorstellen doen voor gerichte voorlichting en hulp aan ouderen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat start op korte termijn een klantenonderzoek in de proefgebieden, waaronder Rotterdam en Amsterdam.

De consumentenorganisaties, waaronder de ouderenbonden, hebben ter voorbereiding op een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer (op 13 september) met de staatssecretaris van V&W gesproken over hun zorgen rondom het OV-chipkaartproject. In hoeverre de ouderenbonden de komende tijd opnieuw een gebruikersonderzoek zullen houden, hangt af van de wijze waarop de zorgpunten worden aangepakt en opgelost.