Gemeente Rotterdam

Medewerkers van zo'n veertig bedrijven in het centrum van Rotterdam parkeren hun auto de komende twee jaar op een P+R-plek in de Q-Parkgarage Zuidplein. Ze maken gebruik van het aanbod van de gemeente Rotterdam om hun auto gratis op Zuidplein te parkeren en met het openbaar vervoer verder naar hun werk te reizen. Wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer en Vervoer opent de voorziening op maandag 3 september om 16.30 uur.

Het aanbod maakt deel uit van een pilot waarbij de gemeente het gebruik van P+R-terreinen door ondernemers in het centrum en hun medewerkers wil stimuleren. P+R (Parkeer en Reis) is een belangrijk middel om de binnenstad van Rotterdam bereikbaar en leefbaar te houden. Bovendien levert P+R een positieve bijdrage aan het milieu. Overheden en bedrijven werken in het Rijnmondgebied gezamenlijk aan de verbetering van de luchtkwaliteit en de vermindering van de CO2-uitstoot zodat mensen er gezond kunnen wonen en werken.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een gratis P+R-plaats op Zuidplein moet de medewerker ten zuiden van Rotterdam wonen en op het moment van de aanvraag de auto gebruiken voor het woon-werkverkeer. Voldoet hij aan deze voorwaarden dan kan hij zijn auto gedurende twee jaar gratis parkeren. De kosten voor het openbaar vervoer zijn voor eigen rekening. In totaal gaat het om 200 parkeerplaatsen, die de gemeente van Q-Park huurt. De kosten van de pilot bedragen het eerste jaar 130.000 euro. Rotterdam krijgt voor dit project een subsidie van de stadsregio.

De pilot is enthousiast ontvangen. Van een aantal van de deelnemende bedrijven - onder meer Politie Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC - neemt zelfs een groot aantal medewerkers deel aan de pilot. De bedrijven en hun medewerkers werden de afgelopen maanden benaderd door het Vervoer Coördinatie Centrum Rijnmond (VCC Rijnmond), dat de pilot namens de gemeente uitvoert.

Bron: Bestuursdienst, 03-09-2007