Geneesmiddelenregistratie ziekenhuizen ondermaats

03/09/2007 12:36



Nefarma



Persbericht
Den Haag, 3 september 2007

Geneesmiddelenregistratie ziekenhuizen ondermaats

De elektronische beschikbaarheid van gegevens over het geneesmiddelengebruik van patiënten is in veel Nederlandse ziekenhuizen ondermaats. Dat kan de werking negatief beïnvloeden en tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Dat stelt Nefarma-directeur dr. Michel Dutrée in een reactie op de Ziekenhuis Top-100 zoals die afgelopen weekeinde door het AD naar buiten is gebracht.

Uit het vergelijkend onderzoek van de krant blijkt dat bij ruim 40 procent van de onderzochte ziekenhuizen medicatiegegevens in de computer niet of onvoldoende beschikbaar zijn op de afdeling. In meer dan 80 procent van de gevallen zijn deze gegevens niet beschikbaar op de polikliniek. Bij bijna 60 procent van de ziekenhuizen staan de medicatiegegevens van buiten het ziekenhuis niet in de computer. "Dit zijn ernstige cijfers. Het ontbreken van dergelijke gegevens in de computer op het moment dat artsen en patiënten met elkaar spreken over therapie en behandeling, is eerder regel dan uitzondering. Een goede werking van geneesmiddelen vergt dat ze goed worden gebruikt, zeker in combinatie met elkaar. Verkeerd gebruik kan de gezondheid schaden, ernstige risico's met zich meebrengen en vergoot bovendien de ondoelmatigheid in de zorg. De online beschikbaarheid van gegevens moet in dit internettijdperk toch vanzelfsprekend zijn. Ziekenhuizen zouden zich deze slechte score moeten aantrekken", aldus Dutrée. Hij ziet in de onderzoeksresultaten van het AD een aansporing voor de ziekenhuizen meer werk te maken van een goede medicatieregistratie, wat ook de therapietrouw ten goede zal komen. Juist deze zomer heeft het ministerie van VWS een publiekscampagne gevoerd over het juiste gebruik van geneesmiddelen.