Krokodillen op Spitsbergen

03/09/2007 12:39



DDK & Partners



Kijken naar de sporen van krokodillen op Spitsbergen? Dat kan met de winnaars van de Academische Jaarprijs 2006/2007. Universiteit Utrecht ontving op 6 juni jl. een cheque van 100.000 euro uit handen van minister Ronald Plasterk. Op expeditie met paleoklimaatonderzoekers naar de broeikaswereld van de toekomst, was de titel van het plan waarmee het team de jury wist te overtuigen. Tine Béneker, teamleider van het team van de Universiteit Utrecht, wil het geld gebruiken voor het maken van een aantal korte films in combinatie met interactief lesmateriaal om het gebrek aan goed educatief lesmateriaal over het klimaat te ondervangen. 'Dit project draait om bewustwording van wat global warming werkelijk is! Daarvoor nemen we jongeren mee op reis naar het verre verleden zodat ze inzien hoe de toekomstige broeikaswereld er uit ziet', aldus Béneker.

Academische Jaarprijs 07/08 van start
Maandag 3 september gaat de derde editie van de Academische Jaarprijs van start. De Academische Jaarprijs met een hoofdprijs van 100.000 euro is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Teams van studenten en onderzoekers van de 14 Nederlandse universiteiten (aangesloten bij de VSNU) krijgen de kans om op een niet alledaagse manier het belang van wetenschappelijk onderzoek naar buiten te brengen. In de Special 'Wetenschap' -een bloemlezing van de meest in het oog springende wetenschapsartikelen uit NRC Handelsblad van het afgelopen jaar- presenteren 14 universiteiten zich en roepen hun wetenschappers op mee te doen aan de voorronde.

De prijs begint met een voorronde, waar elke universiteit twee teams mag insturen. Uit de inzendingen nomineert een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Rick van der Ploeg, op 19 januari 2008 de deelnemers voor de definitieve wedstrijd, één per universiteit. Deze genomineerden worden uitgenodigd om hun inzending van de voorronde verder uit te werken. Tijdens de feestelijke slotmanifestatie op 11 juni 2008 bepaalt de jury welke inzending als beste uit de bus komt. De winnaar wordt dan beloond met een bedrag van 100.000 Euro, te besteden aan de realisering van het plan.

Breed publiek
Universiteit Wageningen, winnaar van de eerste editie, trok afgelopen jaar met "City of Insects" vele tienduizenden geïnteresseerde bezoekers naar Wageningen en haalde de internationale pers en bereikte daarmee een miljoenenpubliek. Universiteit Leiden, winnaars van de tweede prijs, wisten op eigen kracht hun voorstel te realiseren en organiseren op 13 en 14 oktober de manifestatie Verborgen Vrouwen in Zaltbommel.

Partners
De Academische Jaarprijs wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). President-directeur Rein Willems van Shell Nederland over de Academische Jaarprijs: "Hoogwaardig onderzoek interessant maken voor een breed publiek. Dat spreekt een door technologie gedreven bedrijf als Shell zeker aan. Via de samenwerking met de Academische Jaarprijs wil Shell de Nederlandse universiteiten ondersteunen bij het maken van die belangrijke vertaalslag."

De organisatie is in handen van de Stichting Academische Jaarprijs. De jury van de prijs wordt benoemd door het stichtingsbestuur.





http://www.academischejaarprijs.nl