Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuw pps-project voor rijkshuisvesting: Justitieel Complex Schiphol

Het rijk heeft besloten het nieuw te bouwen Justitieel Complex Schiphol in pps (DBFMO) aan te besteden. Het gaat om een detentiecentrum met 580 plaatsen, zittingszalen voor een rechtbank, een aanmeldcentrum voor asielzoekers en kantoren voor het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast wordt een aantal functies van de Marechaussee in het complex ondergebracht en komt er een terugkeercentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Gezien het aantal functies en organisaties dat moet worden gehuisvest, en de afspraken die zijn gemaakt met gemeente en provincie is dit een project met een grote bestuurlijke complexiteit. Justitie, Financiën en de Rijksgebouwendienst hebben geconcludeerd dat zij dit complexe project het beste kunnen aanbesteden in pps (publiek-private samenwerking). Er wordt gedacht aan een geïntegreerd contract met een looptijd van 25 jaar, waarin naast de bouw en het onderhoud bijvoorbeeld ook de verstrekking van maaltijden aan gedetineerden is ondergebracht.

Deze aanbesteding is de vijfde aanbesteding via DBFMO (design, build, finance, maintain and operate) voor de Rijksgebouwendienst.