over een verbod op maagdenvlieshersteloperaties

Antwoorden op kamervragen van Agema over een verbod op
maagdenvlieshersteloperaties

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2790655

3 september 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over een verbod op maagdenvlieshersteloperaties (2060722470).

Vraag 1
Kent u het bericht dat honderden (zo niet duizenden) moslima's jaarlijks de volstrekt medisch overbodige ingreep van een maagdenvlieshersteloperatie laten uitvoeren? 1)

Antwoord 1
Ik heb kennisgenomen van het bericht.

Vraag 2
Deelt u de mening dat deze perverse ingreep waarbij de vaginawand wordt dichtgenaaid om deze bij de geslachtsgemeenschap expres kapot te laten scheuren verboden moet worden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Ik heb geen voornemens deze ingreep te laten verbieden. Ik heb over een vergelijkbare situatie mijn standpunt weergegeven in mijn antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Schippers over de wenselijkheid van een minimumleeftijd voor niet medisch noodzakelijke cosmetische chirurgie (2060716210). Ik ben van mening dat de zorgverleners die onderhavige ingreep uitvoeren gehouden zijn om hierbij de zorgvuldigheid te betrachten die zij daarvoor onder andere gelet de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst hebben (WGBO, artt. 7: 446 e.v. BW). Iedere hulpverlener is verplicht om de zorg zoals een goed hulpverlener betaamt te verlenen en daarbij te handelen in overeenstemming met de op hem rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiend uit de voor hulpverleners geldende professionele standaard (BW art. 7:453). Hieruit vloeit voort dat een hulpverlener zich kritisch moet opstellen, zeker tegenover een verzoek voor een medisch gezien niet-noodzakelijke ingreep.

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat operatiekamers en medisch personeel niet belast moeten worden met deze medisch volstrekt overbodige ingreep? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Er bestaat binnen het Nederlandse zorgsysteem geen verbod op het leveren van niet-verzekerde zorg. Ik zie thans ook geen aanleiding om met zo'n verbod te komen.

Vraag 4
Wie betaalt deze medisch volstrekt overbodige en perverse ingreep? Deelt u de mening dat dat in geen geval de Nederlandse zorgpremie/belastingbetaler moet zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
De cliënt zal de kosten hiervan zelf moeten dragen omdat het niet behoort tot de verzekerde prestaties krachtens de basisverzekering.


1) Metro, 2 augustus 2007, "Maagdenvliesherstel in trek bij Moslima's"