over financiering belangenorganisaties

Antwoorden op kamervragen van Agema over financiering belangenorganisaties

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2789608

3 september 2007

Antwoorden van minister Klink en mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over financiering belangenorganisaties (2060721950).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat belangenorganisaties jaarlijks 10 miljoen euro extra krijgen, terwijl er gekort wordt op ouderenzorg en noodzakelijke operaties niet vergoed worden? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het volstrekt onacceptabel is dat u 10 miljoen euro extra geeft aan belangenorganisaties terwijl de kosten voor de operatie van een gevaarlijk hemangioom 2) bij een driejarig meisje grotendeels niet worden vergoed? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat de verzekeraar de volledige kosten voor het verwijderen van dit gevaarlijke hemangioom van circa 28.000 euro moet vergoeden en niet slechts 4554,80 euro? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat deze kosten wel worden vergoed?

Vraag 4
Deelt u de mening dat het geld in de zorg besteed moet worden aan kerntaken, namelijk de genezing en verzorging van mensen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat het geld in de zorg terecht komt bij de mensen die zorg en behandeling nodig hebben?

Antwoord 2 t/m 4
In mijn brief aan uw Kamer van 23 juli 2007 (MC-U-2786197) stellen de staatssecretaris en ik EUR 10 miljoen euro extra ter beschikking om de pgo-organisaties in staat te stellen zich te ontwikkelen tot een krachtige partij. Pgo-organisaties zullen met het extra beschikbare budget zowel individueel als collectief grotere invloed krijgen. Daarmee kunnen zij een effectieve bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit en de patiëntgerichtheid van de gezondheidszorg en aan de bevordering van maatschappelijke participatie. Zij moeten in de nieuwe stelsels van zorg en maatschappelijke ondersteuning volwaardige gesprekspartners kunnen zijn van zorgverzekeraars, zorgaanbieders, overheden en andere maatschappelijke organisaties. Het vrijmaken van middelen voor pgo-organisaties heeft geen relatie met het al dan niet volledig vergoeden van verzekerde zorg vanuit premiegelden. De hoogte van te vergoeden kosten is afhankelijk van de verzekeringsvorm en polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekerde. Ik kan daarom niet ingaan op de inviduele casus die u beschrijft. Overigens wil ik er nog wel op wijzen dat de betrokkenen bij de casus zich kunnen wenden tot de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering of tot de burgerlijke rechter indien zij het niet eens zijn met de beslissing van hun verzekeraar. In een dergelijke procedure kunnen alle relevante gegevens worden bezien en kan een onafhankelijk oordeel verkregen worden.


1) Blikopnieuws.nl, `Meer geld voor organisaties in de zorg', 23 juli 2007

2) www.hemangioom.nl en www.hemangioom.web-log.nl