Politie Midden- en West Brabant

Verdachte opnieuw aangehouden in zaak Mandy Pijnenburg

BREDA, 3 september 2007

Het team Commerciële Zeden van de unit Zware Criminaliteit heeft maandagochtend in een woning in Rotterdam een 23-jarige verdachte man opnieuw aangehouden. Naast zijn betrokkenheid bij mensenhandel, zou de verdachte zich ook bezig hebben gehouden met de handel in verdovende middelen en oplichting.

De man zou zijn slachtoffers onder valse voorwendselen telefoonabonnementen en leningen hebben laten afsluiten waardoor deze met grote schulden zijn komen te zitten. De man was in juni al aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensenhandel. Na de voorgeleiding bij de rechter commissaris werd hij op vrije voeten gesteld, maar bleef hij verdachte in deze zaak.

Op 23 juli 2006 werd de toen 18-jarige Mandy Pijnenburg op het vliegveld van de Dominicaanse Republiek aangehouden met een koffer met daarin ruim 22 cocaïne. Zij werd hiervoor veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

In dit onderzoek zijn nu in totaal acht verdachten aangehouden, waarvan er nog zes in voorarrest zitten. Op 14 augustus werden twee vrouwen aangehouden die er van worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de in- en uitvoer van verdovende middelen vanuit Midden-Amerika naar Nederland. Het recherche team had op 24 juli al twee mannen aangehouden die er van worden verdacht Mandy Pijnenburg te hebben aangezet tot het uitvoeren van de cocaïne uit de Dominicaanse Republiek naar Nederland. Op 13 april werden twee mannen en een vrouw aangehouden. Deze twee mannen worden verdacht van mensenhandel, de vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugstransport. Tijdens het onderzoek hebben zich verschillende getuigen gemeld die het onderzoeksteam van belangrijke informatie konden voorzien. Er werken nog elf rechercheurs op het onderzoek naar mensenhandel.

Politie en justitie beschouwen mensenhandel als een zwaar misdrijf omdat het vaak een moderne vorm is van slavernij. Het is daarom als speerpunt benoemd en krijgt prioriteit bij het starten van onderzoeken naar criminele activiteiten. Op mensenhandel staat een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.om.nl/mensenhandel

Auteur: Manon Erkens