Gemeente Venlo


Veilig Honk ook tijdens komend schooljaar

persbericht 3 september 2007

Tijdens het komende schooljaar kunnen leerlingen van de middelbare scholen in Venlo opnieuw aankloppen bij Veilig Honken. Een Veilig Honk is een plek langs een route waar veel schoolgaande jeugd langsfietst. Hier kunnen de leerlingen om hulp vragen, bijvoorbeeld bij een lekke band, onweer, ruzie of pesterijen.

In oktober 2006 is de gemeente Venlo als eerste Limburgse gemeente gestart met het project Veilig Honk. Het ging om een proefperiode van ruim een half jaar. In deze periode hebben in totaal 47 leerlingen aangeklopt bij een Veilig Honk. Daarbij ging het in 46 gevallen om een kapotte fiets, in één geval ging het om pesten. In de Venlo werd twintig keer een Veilig Honk bezocht, in Blerick was dit vier keer, in Tegelen negen keer, in Steyl zeven keer in Arcen en Velden zeven keer en in zowel Belfeld als Horst aan de Maas werd nul keer een Veilig Honk bezocht. "Maar cijfers zeggen niet alles," volgens wethouder Testroote. "We hopen uiteraard niet dat er veel bezoeken plaatsvinden door pesterijen, ruzie of ongelukken. Het gaat in dit project ook duidelijk om het extra veiligheidsgevoel dat het met zich meebrengt, dat is niet in cijfers uit te drukken."

Schooljaar 2007-2008

In het nieuwe schooljaar start Veilig Honk met 34 adressen. Hiervan zijn 30 adressen hetzelfde als vorig jaar. "Ik ben blij dat zoveel van de vrijwilligers ook dit jaar weer de jongeren willen helpen," aldus wethouder Testroote. "Deze vrijwilligers leveren een positieve bijdrage aan de veiligheid van de leerlingen onderweg van en naar de school."

Uit de proefperiode is gebleken dat niet alleen middelbare scholieren gebruik maken van de Veilig Honken, ook kinderen van de basisschool en volwassenen kloppen soms aan voor hulp. Ook deze bezoeken zullen dit jaar geregistreerd worden.

Veiligheid in en om de school

Veilig Honk geeft middelbare scholieren langs hun route naar school een veilige plek om aan te kloppen voor hulp. Dit past binnen het convenant 'Veiligheid in en om de school' dat al stamt uit 1997 en in april 2007 aangepast is aan de eisen en ontwikkelingen van deze tijd. Doel van dit convenant is een eenduidig en sluitend stelsel van afspraken te maken om overlast, vandalisme en crimineel gedrag te bestrijden en te voorkomen en om een (sociaal) veilig klimaat op en rondom scholen in de gemeente Venlo te creëren. Binnen dit convenant werken de gemeente Venlo, Onderwijsgemeenschap Venlo e.o., de Stichting Speciaal Onderwijs Noord- en Midden Limburg, de Politie Limburg-Noord, Bureau Halt en het Openbaar Ministerie Roermond samen.

Veilig Honk

Een Veilig Honk is de woning van een vrijwilliger langs een route waar veel schoolgaande jeugd langskomt, goed herkenbaar aan een bord in de tuin of achter het raam. De vrijwilligers zijn van onbesproken gedrag en zijn daarop ook gescreend door de politie. Ook de scholen spelen een belangrijke rol: daar kunnen de vrijwilligers terecht om zaken rond gestrande scholieren te melden. Iedere school heeft een eigen Veilig Honk-coördinator, die er o.a. voor zorgt dat de leerlingen en ouders worden geïnformeerd.

Het Veilig Honk-project is opgezet door de gemeente Halderberge, die hiervoor een nominatie heeft ontvangen voor de Hein Roethofprijs.