Gemeente Nijmegen

Gemeente in actie voor klimaat


03/09/2007

De gemeente Nijmegen zet zich in voor een schoner milieu. De gemeente presenteert haar aanpak van het klimaatprobleem vanaf woensdag in het stadhuis en de Stadswinkel. Ter gelegenheid van de presentatie draait tevens in de Stadswinkel de film `An Inconvenient Truth' van Al Gore en staat vanaf donderdag in de hal van het stadhuis het kunstwerk de Foeilamp.

In de Stadswinkel is het klimaatprobleem in heel zijn omvang te zien. De film `An inconvenient Truth' (`Een Ongemakkelijke Waarheid') van Al Gore heeft de wereld wakker geschud. Belangstellenden kunnen de film tot en met 10 oktober zien op iedere woensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur, in de filmzaal op de eerste verdieping bij het Open Huis. Toegang is gratis.

In de hal van het stadhuis staat de Foeilamp. Een kunstwerk dat symbool staat voor de energieverspilling door gloeilampen. Dit kunstwerk is ontstaan op 7-7-`07, tijdens het evenement Live Earth Alert. Op deze dag stond de wereld stil bij de klimaatverandering. In Nijmegen konden mensen hun gloeilamp inruilen voor een spaarlamp en op deze manier direct bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. De gemeenteraad gaat ook aan de slag. De raadswerkgroep Klimaat werkt met hulp van bedrijven en burgers aan een concreet actieprogramma.

De gemeente hoopt de komende tijd mensen bewust te maken van de problemen rondom het klimaat en wijst mensen erop dat we allemaal kunnen bijdragen aan verbetering. Bijvoorbeeld door zuinig te zijn met energie in huis, het gebruik van energiebesparende artikelen zoals spaarlampen en door wat vaker de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van de auto. Bedrijven worden gestimuleerd om hun vervoer efficiënter en schoner te regelen. Daarnaast worden de mogelijkheden van zonne- en windenergie onderzocht. Meer informatie over de maatregelen van de gemeente Nijmegen voor een beter milieu staat op www.nijmegen.nl/milieu, en is te verkrijgen bij Open Huis in de Stadswinkel.