Senternovem


03-09-2007 | Kansen voor groene grondstoffen in de regio

Het Platform Groene Grondstoffen heeft per regio in Nederland laten onderzoeken welke kansen er zijn voor opschaling van bedrijvigheid op één van de transitiepaden van het platform en welke initiatieven er reeds gerealiseerd zijn.

De productie van biobrandstoffen is al uit de startblokken. Grootschalige productie zien we vooral nabij de havens (biodiesel en bio-ethanol in Rotterdam, Amsterdam en Terneuzen, biomethanol in Delfzijl), kleinschalige productie uit lokale reststromen vooral in Noord-Nederland. Lokale productie van biogas, warmte en elektriciteit vindt plaats in heel Nederland, met name op agrarische bedrijven via co-vergisting van reststromen en mest. De teelt van energiegewassen is beperkt en zonder subsidie niet rendabel. De toepassing van groene grondstoffen als grondstof voor chemische producten is nog beperkt, maar de Regiegroep Chemie heeft al aangekondigd de komende 25 jaar 50% vervanging van fossiele grondstoffen na te streven.

Meer informatie

Kansen voor Regionale Initiatieven in Noord-Nederland Kansen voor Regionale Initiatieven in de regio's Midden- en Oost-Nederland en West-Nederland Opportunities for Regional Initiatives in Southeast Netherlands [pdf,
2,75 Mb]
Zie het origineel