Gemeente Harlingen

Open Monumentendag 2007
3-9-2007
Ook de Harlingen doet mee met de Open Monumentendag. Op zaterdag 8 september van 11.00 tot 17.00 uur kunt u wandelend langs bijzondere jonge monumenten in Harlingen lopen. Ieder jaar wordt door de landelijke stichting Open-Monumentendag een ander thema vastgesteld. Dit jaar is gekozen voor ' moderne monumenten". Harlingen wil met dit thema laten zien dat ze naast de 500 rijksmonumenten ook veel fraais herbergt dat jonger, maar toch beeldbepalend is voor de stad. Speciaal voor deze dag heeft de organisatie een prachtige wandelroute gemaakt met als titel "de andere monumenten".

Zelf langs de monumenten
U kunt zelf al wandelend langs de jonge monumenten gaan. U komt dan o.a. langs de drie bruggen, langs de Gereformeerde kerk vrijgemaakt, het stationsgebouw, de Rooms katholieke kerk, maar ook langs beeldbepalende woonpanden.Speciaal voor deze dag ligt voor u de de wandelroute klaar bij het startpunt het Hannemahuis.

Jeugdpuzzeltocht
Speciaal voor de jeugd is er een puzzeltocht "Lopen door de geschiedenis". Ook deze puzzeltocht is af te halen bij museum Het Hannemahuis. Bij inlevering antwoorden krijgen de kinderen een bon om een ijsje te halen.

Wandelen met de stadsgidsen
Gaat u liever onder begeleiding wandelen dan kunt u zich aansluiten bij de rondleidingen van het stadsgidsenteam. De gids neemt u mee langs opvallende jonge monumenten in Harlingen. Tijdens deze wandeling krijgt u tekst en uitleg en menige anekdote te horen. Vertrek om 14.00 uur en 15.00 uur bij gemeentemuseum Het Hannemahuis. De rondleidingen zijn gratis.

Muzikale mo(nu)menten route
Speciaal op deze dag zingen negen straatmadeliven een muzikale mo(nu)menten route langs beelden in de stad. De bedoeling is dat u mee zingt. De muzikale tocht begint om 14.30 uur bij het Anton Wachter beeld. Het is het plekje voor de Ouwe Seunen. Hier zingt men dan ook het "Ouwe Seunenlied". Vervolgens gaat de tocht voort naar de Leeuwenbrug alwaar het lied "De leeuwen" ten gehore wordt gebracht. "Oh, mooie raadhuustoren" wordt uiteraard ten gehore gebracht bij de Raadhuistoren. Om 15.30 uur verwacht men in de Christoffelsteeg aan te komen en men zingt "et kleine steegje". Bij Walle's Geertsje op de Lanen klinkt het lied "de Clivi", waarna men rond tien over vier afsluit op de Grote Bredeplaats bij de Tobbedanser. Daar zal als laatste "Dit is de fleur van mien leven" gezongen worden.

Open gestelde monumenten
Naast de wandeling langs de jonge monumenten zijn er uiteraard ook een aantal oude monumenten geopend van 11.00 tot 17.00 (tenzij anders vermeldt):

* Het Hannemahuis aan de Voorstraat 56

* Het Stadhuis aan de Noorderhaven 86 (van 15.15 tot 16.15 uur is de raadszaal in verband met een huwelijk gesloten)
* een van de vroegere bakstenen gebouwen van Harlingen De Gouden Engel, Lanen 28 (thans in gebruik als Vrijmetselaarsloge 'Deugd en IJver')