Aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt volgens HR Managers

03/09/2007 15:09



Human Resources



Dit is een origineel persbericht.

PERSBERICHT

Gouda, 3 september 2007

Aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt volgens
HR Managers
Dit blijkt uit de resultaten van de in augustus gehouden enqu(ee)te van HRM-bemiddelaar Van den Boogaart Human Resources onder HR Managers. De enqu(ee)te wordt sinds januari 2004 maandelijks verricht en geeft aan wat voor ontwikkelingen HR Managers verwachten ten aanzien van de werkgelegenheid. Voor de komende 6 maanden, maar ook op het moment van enqu(ee)teren. Daarnaast geven diezelfde HR Managers hun verwachtingen aan met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal moeilijk vervulbare vacatures.

De resultaten van augustus 2007:

Hoofdindex: De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid De HRM-index van augustus 2007 is uitgekomen op 68,6 (juli: 70,1). De responderende HR Managers verwachten aanhoudende groei van de werkgelegenheid in de komende zes maanden. Het percentage respondenten dat de komende 3 tot 6 maanden een stijging van de werkgelegenheid verwacht, komt in augustus op 46,3%, waar in juli nog 48,6% werd gemeten. Het percentage HR Managers dat een afname verwacht, bedraagt in augustus 2007 9,0%, waar dit een jaar geleden nog 11,3% was. Uit de achterliggende cijfers blijkt opnieuw dat vooral groei verwacht wordt in de werkgelegenheid voor functies in Productie, Techniek en Verkoop. Men verwacht een toenemende vraag naar medewerkers in Consultancy en Beleid.

Deelindex: De huidige ontwikkeling van de werkgelegenheid

De deelindex van de actuele werkgelegenheidsontwikkeling komt in augustus uit op 71,2 (juli 70,1). Licht lager, maar nog steeds een van de hoogste standen ooit gemeten. In augustus 2007 zag 48,6% een reële stijging, 45,2% ziet geen verandering en 6,2% ziet een afname van de werkgelegenheid. Dit laatste is het laagste percentage tot nu toe gemeten. Uit de achterliggende cijfers blijkt dat men vooral een toename ziet van werkgelegenheid in Productie, Techniek en Verkoop.

Deelindex: Verwachting t.a.v. moeilijk vervulbare vacatures
De deelindex voor de moeilijk vervulbare vacatures kwam in augustus op 77,1 (juli 78,2). Een lichte daling dus, maar nog steeds een hoge stand. Ruim 97,7% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures niet afnemen. 56,5% daarvan ziet een toename van het aantal moeilijk vervulbare vacatures, tegen 59,3% vorige maand. Slechts 2,3% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures afnemen. Precies een jaar geleden stond deze deelindex op 73,7 en in augustus 2004 nog op 50,5. Dit is in drie jaar tijd een zeer forse wijziging. HR Managers geven hiermee aan te verwachten dat de problemen om de juiste mensen aan te trekken aanhouden. De achterliggende cijfers geven aan dat het komende halfjaar vooral problemen verwacht worden bij het aantrekken van personeel in Productie, Techniek en Financiële functies. Opvallend is dat dit voor zo'n 60% functies zijn op HBO- en academisch niveau en dat de functiegebieden waar krapte wordt geconstateerd zich blijven verbreden.

Commentaar Carel van den Boogaart op de HRM-index(en) van augustus 2007:

Het lijkt erop dat de zorgen in de VS nog geen enkel effect hebben op de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Nederland. Opnieuw hoge standen met als opvallende uitschieter dat slechts 2,3% van de respondenten een afname verwacht van het aantal moeilijk vervulbare vacatures binnen hun organisatie. Zorgwekkend zou ik zeggen, met de vergrijzing op komst. Afgelopen week maakte de bestuursvoorzitter van Ordina bekend dat de cijfers hoger hadden kunnen uitvallen, maar dat het gebrek aan gekwalificeerde professionals dit in de weg stond. De komende jaren kunnen we een veelvoud van dit soort berichten verwachten naar mijn overtuiging. Kan toch niet anders? Wat denkt u? Hoe gaan we dit opvangen? Door een bredere participatie van verschillende groepen die nu nog langs de kant staan? Waarom is dit tot nu toe nog niet gebeurd dan? Door betere scholing? Waarom is dat nog niet gebeurd? Door het vergroten van de prikkel om aan het werk te gaan? Waarom is dat nog niet gebeurd? Nee, ik denk, dat we niet moeten vertrouwen op dit soort vage politieke beloften. We zullen er aan moeten wennen dat we structureel te kampen hebben met grote tekorten. Juist in die categorieën waar we mensen het hardst nodig zullen hebben. Voor u als HRM'er wordt het cruciaal uw zaakjes op orde te hebben. Goede selectie aan de poort en het volgen en faciliteren van de steeds kostbaar wordende talenten met als doel ze zo lang mogelijk voor uw organisatie effectief in te kunnen zetten. Alleen vervelend dat uw collega HRM'ers van concurrerende organisaties u zullen beconcurreren. U mag verwachten dat bestuurders u lastig zullen gaan vallen indien zij in hun doelstellingen worden gefrustreerd door zoiets als gebrek aan personeel. Ik voorspel dan ook een personeelswedloop op alle fronten: wervingskosten, arbeidsvoorwaarden (vooral secundair), opleidingskosten en aandacht, heel veel geld kostende aandacht van het management. Want ja, als u het niet doet......

Technische toelichting:

De HRM-index wordt uitgedrukt in een waarde op een schaal van 0 tot 100. Bij een cijfer van 50 houden de verwachtingen elkaar exact in evenwicht. Bij een cijfer van bijvoorbeeld 52,3 verwacht een kleine meerderheid dat de werkgelegenheid een stijging zal laten zien. Een cijfer van 35,8 geeft aan dat een forse meerderheid een daling verwacht. De informatiepagina (www.hrmindex.nl) geeft meer gedetailleerde, gedifferentieerde informatie over de resultaten.

De index komt tot stand door beantwoording van een aantal vragen door Human Resources Managers. De HRM-index is gebaseerd op ruim 1000 volledig ingevulde reacties. Dit aantal geeft een zeer representatief beeld van de mening van alle Human Resources Managers op het gebied van de werkgelegenheid. Omdat HRM'ers als eerste binnen organisaties geconfronteerd worden met ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied vult de index een lacune op binnen de bestaande indicatoren over de arbeidsmarktontwikkelingen. Niet alleen ten behoeve van HRM'ers zelf, maar ook voor financieel analisten, beleggers en andere speciale groepen. Wel dient opgemerkt te worden dat de situatie binnen kleinere bedrijven, waar over het algemeen geen HRM-professionals in dienst zijn, buiten beschouwing blijft.

Voor vragen over de HRM-index verwijzen we u naar onze website: www.hrmindex.nl Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen:

HRMindex.nl
is een onderdeel van Van den Boogaart Human Resources
(www.vandenboogaart.nl)
Oosthaven 39, 2801 PE GOUDA
Telefoon: 0182 - 59 60 05
Fax: 0182 - 59 60 08
E-mail: info@hrmindex.nl
Website: www.hrmindex.nl