Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 september 2007

Meeste Mozaïeksubsidies voor UvA-studenten

Gepubliceerd op 3 september 2007

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 22 jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden een zogeheten Mozaïeksubsidie toegekend. Acht subsidies gingen naar afgestudeerden van de Universiteit van Amsterdam, waarmee de UvA het hoogst scoort van alle universiteiten.

De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Op 1 november reikt minister Ronald Plasterk van OCW de subsidies uit. In totaal reageerden 98 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. Elke winnaar ontvangt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan een universiteit. De Universiteit van Amsterdam scoort dit jaar het hoogst met acht winnaars:

Z. Gunduz (Mediastudies)
Interactive Dance: The merger of media technologies and the dancing body
De samenwerking tussen dans en media heeft een lange geschiedenis; dans is altijd beïnvloed geweest door mediatechnologieën. Dit onderzoek analyseert hoe de samenwerking tussen dans en interactieve media de culturele praktijk en vorm van dans verandert.

Yurii Khomskii (Wiskunde)
Making Guesswork Precise
De wiskunde modelleert de wereld voornamelijk door middel van reële getallen. Onderzoekers die hun fundamenten bestuderen, maken vaak gebruik van vuistregels om resultaten te boeken. Khomskii tracht een algemene theorie te ontwikkelen, waarbij heuristische regels worden vervangen door exacte.

Marino Marinkovic (Biologie)
Succesvol aanpassen
Sommige organismen, zoals de dansmug, kunnen zich heel goed aanpassen aan ernstige veranderingen in de natuur. Wanneer we de betrokken genen kennen, begrijpen we hoe de dansmug dat doet en kunnen we hem gebruiken als biosensor voor effecten van milieuvervuiling.

Ana Miskovska Kajevska (Politicologie)
Nationalistisch feminisme: een duivels dilemma? Het Joegoslavische feminisme was oorspronkelijk antinationalistisch.
Door de oorlogen in de jaren '90 zijn sommige Kroatische en Servische feministes nationalistisch geworden. Miskovska Kajevska analyseert hoe en waarom die tweedeling is ontstaan en in hoeverre antinationalistische en nationalistische feministes van elkaar verschilden.

Tan Nguyen (Orthopedie)
Direct herstel van de gescheurde voorste kruisband Een gescheurde voorste kruisband geneest normaal gesproken niet. Dit leidt tot instabiliteit en knieslijtage. Om dit te voorkomen wordt een nieuw biomateriaal onderzocht met als doel het volledige herstel direct na de kruisbandruptuur.

Sameer Rana (Geneeskunde)
Genen en het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen Aangeboren hartafwijkingen ontstaan door een abnormale hartontwikkeling. Genen spelen hierbij een belangrijke rol. Hun rol tijdens de normale en abnormale ontwikkeling van het hart zal bestudeerd worden. Zo zullen risicogenen voor het ontstaan van een aangeboren hartafwijking worden opgespoord.

Khoa Thai (Geneeskunde)
Voorspellen van dengue
Tijdige diagnose van dengue kunnen complicaties voorkomen, vooral bij kinderen. In Binh Thuan, Vietnam, zoeken patiënten zeer snel hulp voor koorts. Dit onderzoek identificeert potentieel ernstige gevallen in de acute fase en welke mechanismen zich lenen voor specifieke vroege interventies.

Günay Uslu (Cultuurgeschiedenis van Europa)
Homeros in het Moderne Turkije
De Ilias en de Odyssee van Homeros spelen niet alleen een belangrijke rol in de Europese cultuur, maar ook in de Turkse. Dit onderzoek concentreert zich op het proces van toe-eigening en identificatie van het Homerische erfgoed en Troje in het moderne Turkije. Bron: UvA Persvoorlichting