Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie eist 6 jaar in hoger beroep Samir A.

Amsterdam, 3 september 2007

Openbaar Ministerie eist 6 jaar in hoger beroep Samir A.

Amsterdam, 3 september 2007. Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen 6 jaar geëist in het hoger beroep tegen Samir A. Het hoger beroep betrof een zaak uit 2003/2004, waarvoor Samir A. in november 2005 door het gerechtshof in Den Haag werd vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Deze uitspraak was gebaseerd op de onbeholpen en primitieve aard van de voorbereidingshandelingen en
-middelen. Het Openbaar Ministerie is tegen deze uitspraak in cassatie gegaan, waarop de Hoge Raad oordeelde dat het gerechtshof een te beperkte en dus onjuiste uitleg heeft gegeven aan het begrip voorbereidingshandelingen, en de zaak verwees naar het gerechtshof Amsterdam.

Argumentatie

Advocaat-generaal mr. R.H. J. de Vries stelde in zijn requisitoir dat de intentie gericht op het plegen van misdrijven het kader vormt waarbinnen voorbereidingshandelingen en -middelen beoordeeld moeten worden. In de voorbereidingsfase moet sprake zijn van een bepaalde âveruiterlijkingâ van kwade intenties. Gegeven dit uitgangspunt, bestaat er volgens het Openbaar Ministerie geen twijfel over de terroristische intentie van Samir A. en evenmin over het feit dat de verdachte heeft geprobeerd een geïmproviseerd explosief te vervaardigen.

Eis

Ondanks het feit dat Samir A. ten tijde van de ten laste gelegde feiten 17 jaar oud was, ziet het Openbaar Ministerie grond voor toepassing van het meerderjarigen strafrecht. Het minderjarigenstrafrecht kent een uitzonderingspositie voor 16 en 17 jarigen indien de ernst van het feit, de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder het feit is begaan, aanleiding geven tot toepassing van het meerderjarigen strafrecht. Het Openbaar Ministerie is van mening dat alle drie de criteria van toepassing zijn in de zaak van Samir A.

In dat verband formuleerde advocaat-generaal de Vries een eis van zes jaar met aftrek van voorarrest.

Einde Bericht


---

-----------------------------

Noot voor de redactie/