Gemeente Utrecht

Smakkelaarsveld beste locatie voor nieuwe centrale bibliotheek

Het college heeft het Smakkelaarsveld aangewezen als nieuwe locatie voor de centrale bibliotheek in Utrecht. Er zijn twee mogelijke locaties onderzocht: Stationsstraat-Noord en Smakkelaarsveld. In het gebouw komen verschillende publieke functies en daarboven circa 120 woningen inclusief parkeergelegenheid. De hoogte van het gebouw is maximaal 45 meter.

Al eerder is besloten de centrale bibliotheek te verhuizen van de Oudegracht naar het stationsgebied. Het Smakkelaarsveld is nu als beste locatie uit de bus gekomen. Reden is onder andere de ligging aan de Stadscorridor, een belangrijke oost-west verbinding, die ook de fietsroute is van Leidsche Rijn richting De Uithof. Op deze route liggen publieke functies als het Vredenburgplein, het Muziekpaleis, Moskee en Rijksmunt. Daarnaast biedt de locatie veel kansen voor een gebouw met een bijzondere uitstraling en kan de bibliotheek de openbare ruimte verlevendigen. De bibliotheek kan op het Smakkelaarsveld drie jaar eerder gerealiseerd worden dan op de locatie Stationsstraat-Noord.

Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw een multifunctioneel gebouw wordt, vergelijkbaar met het concept Cultuurhuis dat op verschillende plaatsen in de stad en regio tot stand komt. De gemeentebibliotheek heeft samenwerking gevonden met Artplex en het Utrechtse Centrum voor de Kunsten. De drie partijen zijn enthousiast over samenwerking in dit concept. Zij worden dan in een gebouw gehuisvest, maar behouden een zelfstandige positie en een eigen exploitatie. Of de samenwerking een feit wordt, hangt af van de financiële kracht van de partijen.

De gemeente Utrecht werkt voor de zomer van 2008 de voorstellen verder uit in een Integraal Programma van Eisen, een Schetsontwerp en een sluitende financiering. Voor het nieuwe gebouw wordt een prijsvraag voor architecten uitgeschreven om een Schetsontwerp te maken. Er zijn inmiddels ook ideeën om de Utrechtse bevolking bij de ontwikkeling te betrekken. Naar verwachting kan de nieuwe centrale bibliotheek in december 2012 haar deuren openen.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Dianne Westerink, 030 - 286 1015.