Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
3 september 2007

3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam succes

Kees Christiaanse benoemd tot curator in 2009

De 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is succesvol afgesloten. De vier hoofdtentoonstellingen ­ Visionary Power, De Nieuwe Nederlandse Stad, A Better World-Another Power en Form and the City ­ trokken in de Kunsthal Rotterdam, in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en in het Maashavengebouw samen in totaal ruim 77.500 bezoekers uit binnen­ en buitenland. Dit is een forse toename ten opzichte van de vorige editie in 2005, toen in totaal 35.654 bezoekers de hoofdtentoonstellingen bezochten en de gehele biënnale zich mocht verheugen in 57.347 bezoekers. Deze toename is deels te verklaren door de activiteiten van 'Rotterdam 2007 City of Architecture' en het succes van de gelijktijdig aan de biënnale lopende Corbusiertentoonstelling in het NAi.

Curator van deze derde editie, die opende op 24 mei, was het Berlage Institute en het thema was 'POWER ­ Producing the Contemporary City'. De biënnale stond daarmee in het teken van de snelle verstedelijking ­ meer dan 50% van de mensheid woont nu in de stad, in 2050 zal dat meer dan 75% zijn ­ en richtte zich met name op de vraag of en hoe architecten en stedenbouwers nog invloed hebben op dat verstedelijkingsproces, in Nederland en in de rest van de wereld.

KEES CHRISTIAANSE BENOEMD TOT CURATOR VAN DE VOLGENDE BIENNALE

Inmiddels is begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende biënnale in 2009, waarin de verstedelijking opnieuw centraal zal staan. Het bestuur onder voorzitterschap van Elco Brinkman heeft Kees Christiaanse benoemd tot curator van de volgende biënnale-editie.

Biënnaledirecteur George Brugmans is optimistisch: "Het succes van deze editie heeft alle betrokken partijen ­ architecten en stedenbouwers, overheid en markt ­ er opnieuw van overtuigd dat het internationaal platform dat de biënnale is, tweejaarlijks een grote impuls kan geven aan het architectuurdebat in Nederland. Na deze aflevering zijn we thematisch nog lang niet uitgepraat over de toekomst van de stad en met de benoeming van Kees Christiaanse hebben we dan ook de ideale curator in huis".

De Gemeente Rotterdam heeft al toegezegd de biënnale ook in 2009 te steunen; andere belangrijke partners zijn het NAi, het Atelier Rijksbouwmeester en de NEPROM, de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen.

Prof. ir. Kees Christiaanse (1953) past uitstekend in het profiel van de curator voor een volgende 'researchbiënnale' waarin opnieuw 'de stad' centraal zal staan. Christiaanse is praktiserend architect van (inter)nationale faam, actief in binnen­ en buitenland, vaak als 'masterplanner' en daarom uitermate deskundig waar het de stedenbouw betreft. Hij was tot 1989 als partner betrokken bij OMA, en richtte vervolgens zijn eigen bureaus, KCAP (Rotterdam) en ASTOC (Keulen), op. KCAP realiseerde inmiddels meer dan 140 projecten, en is actief in Europa en Azië. Daarnaast is Christiaanse professor voor Architectuur en Stedenbouw, van 1996 tot 2003 aan de TU Berlijn, en momenteel aan de ETH in Zürich. Hij is regelmatig jurylid bij grote internationale prijsvragen en auteur van publicaties over stedenbouw en architectuur.


---

De biënnaletentoonstelling A Better World-Another Power in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is nog te bezoeken tot en met 21 oktober 2007.

Bestemming AMS, onderdeel van de biënnaletentoonstelling De Nieuwe Nederlandse Stad, is nog van 12 september tot 18 oktober te zien in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Caracas: The Informal City, de documentaire die de biënnale produceerde i.s.m. de VPRO, opende op 16 augustus het Architect Africa Film Festival in Johannesburg, Zuid-Afrika, en zal op 6 oktober a.s. in New York in Amerikaanse première gaan.
---