Ingezonden persbericht


Rotterdamse kunstolifant slachtoffer van vandalisme

Rotterdam, 3 september 2007

Vannacht is een van de kunstolifanten van de Rotterdamse Elephant Parade door onbekenden met veel geweld van zijn voetstuk getrokken. De 2 meter hoge olifant stond bij het postkantoor aan de Coolsingel. De openluchttentoonstelling was juist afgelopen zaterdag feestelijk geopend.

Het beschadigde olifantje in betere tijden

Sinds afgelopen week staan de tientallen kunstolifanten van de Elephant Parade in de Rotterdamse binnenstad. De opbrengst van de olifanten, die op 17 november geveild zullen worden, gaat naar het eerste olifantenziekenhuis ter wereld in Thailand en een olifantenproject van Diergaarde Blijdorp in India.

Kunstproject voor het goede doel
Afgelopen zaterdag werd de Elephant Parade officieel geopend door Mai Elmar, Chief Marketing Officer van Rotterdam. Mevrouw Elmar reageert onthutst: "Vreselijk dit, we hadden verwacht dat mensen de olifanten met rust zouden laten. Het is tenslotte een kunstproject voor het goede doel!"

Mike Spits, oprichter van de Elephant Parade: "Het leuke van de Elephant Parade is dat het kunstwerken zijn die gewoon voor het publiek te zien en aan te raken zijn. Kinderen klimmen er op, mensen worden erbij gefotografeerd. We hebben er expres geen hek omheen gezet. Dat er dan van die rotzakken met veel geweld zo'n olifant vernielen, dat begrijp je gewoon niet."

Kunstolifanten: geliefd foto-object

"De kunstolifanten zijn niet verzekerd, dat kan ook niet. We willen natuurlijk zoveel mogelijk geld bijeen brengen voor de ernstig bedreigde Aziatische Olifant. Rond 1960 waren er nog 40.000 Aziatische olifanten in Thailand. Vandaag zijn het er nog maar 5.000, waarvan er 2.000 in het wild leven. Als dit soort vandalisme doorgaat komt dit unieke project in gevaar. Voor de schade die nu is toegebracht - een paar duizend euro - kun je ook een olifant die op een landmijn gelopen is voor de rest van z'n leven verzorgen!", aldus Mike Spits.

Olifanten geliefd bij Rotterdammers
"We staan nog maar aan het begin van de Elephant Parade. Pas in de komende weken worden alle olifanten geplaatst. Dat de olifanten door de meeste Rotterdammers juist bijzonder geliefd zijn blijkt nu al uit de positieve reacties op straat en in de media en uit de verkoop van de miniatuur olifanten in de Bijenkorf. Afgelopen weekend werden er al honderden verkocht."

Miniatuurolifanten populair in de Bijenkorf


* www.elephantparade.nl