Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Cultuurhistorische fietsroutes Pannerdensch Kanaal nu ook als GPS-route beschikbaar.

3 september 2007
Onlangs verscheen de uitgave `Pannerdensch Kanaal, de hoofdkraan van Nederland'. In het boekje zijn twee fietsroutes opgenomen, zodat de lezer het gebied zelf kan beleven. De routes zijn nu ook als GPS-route beschikbaar.

De GPS-routes zijn gratis en kunt u direct van deze site afhalen:
* Klik hier om de GPS-routes te downloaden. Het GPX-bestand met de routes wordt dan naar uw PC gekopieerd.

* Laad thuis de gegevens uit het GPX-bestand in de GPS (zowel de routes als de waypoints). Dit kan bijvoorbeeld met het programma Easy-GPS. Als je dit programma nog niet hebt, dan kun je het hier downloaden.

* Ga naar het aangegeven startpunt van de route. De Oostroute en de gecombineerde (lange) route beginnen bij het station van Zevenaar (waypoint PK-01: N51°55.380 - E006°04.392). De Westroute begint en eindigt bij de pont Doornenburg-Pannerden (waypoint PK-40: N51°53.392 - E006°01.386).

* Kies in je GPS voor de route die je wilt gaan fietsen. Geef aan dat je de route wilt volgen tot het laatste punt (het eindpunt) van de route die je hebt uitgekozen.

* Volg de route zoals de GPS dat aangeeft.

Over de route:


* De route loopt via een reeks van routepunten (waypoints met de naam "PK-nummer" (bijv. PK-05)).

* In de route zitten ook excursiepunten. Deze excursiepunten heten "PKEnummer" (bijv. PKE03) met de "E" van excursiepunt. Het nummer achter "PKE" verwijst naar de informatie in het boekje. Zo kan bij PKE03 informatie worden gevonden over kasteel Camphuysen door in het boekje te kijken onder nummer 3. Voor de duidelijkheid is voor excursiepunten ook een afwijkend symbool (een fototoestel) gekozen.

* Let op: Een GPS heeft een bepaalde afwijking (van soms wel 15 m). Houdt hier rekening mee bij het fietsen van de route. De route gaat over fietspaden en soms over wegen. De route is bovendien niet zo gemaakt dat elke bochtje in de route herkenbaar is.
* Inlichtingen over de GPS-routes: JaTi (website: http://www.jati.nl, e-mail: jati@wallawalla.nl, tel.: 06-1240-1550).


1. Oostroute: De Oostroute begint en eindigt in Zevenaar. Tijdens de fietstocht van ruim 30 kilometer komt u in Oud-Zevenaar, Babberich, Herwen, Lobith, Tolkamer en Pannerden. Markante punten langs de route zijn onder andere steen- en dakpannenfabriek De Panoven, landhuis Huis Aerdt en de stuw de Oude Waal. In Pannerden kunt u desgewenst aansluiten op de Westroute. De Oostroute begint het station van Zevenaar. Het startpunt kan daarom met de trein worden bereikt. Bij het station zijn ook mogelijkheden om de auto te parkeren.

2. Westroute: De Westroute begint en eindigt bij de pont Doornenburg-Pannerden. De auto kan vlakbij de pont worden geparkeerd. Tijdens de fietstocht van bijna 30 kilometer komt u in Doornenburg, Huissen en Westervoort. Markante punten langs de route zijn onder andere kasteel Doornenburg, fort Pannerden en Havezate Loowaard. Vlak voor Pannerden kunt u desgewenst aansluiten op de Oostroute.

De Oostroute en de Westroute kunnen worden gecombineerd tot één route die begint en eindigt bij het staion in Zevenaar (GPS: waypoint PK-01: N51°55.380 - E006°04.392). Bij het station zijn ook mogelijkheden om de auto te parkeren. De totale lengte van deze gecombineerde route is ruim 58 kilometer.