Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 3 september 2007

5 Genomineerden voor eenvoudigste gemeente/stad 2007

Administratieve vereenvoudiging leeft bij lokale besturen. Dat blijkt uit de succesvolle oproep van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen voor de wedstrijd 'eenvoudigste gemeente/stad 2007'. In totaal dienden 27 steden en gemeenten 56 vereenvoudigingsvoorstellen in. Na twee selectierondes zijn Hasselt, Hoeilaart, Laarne, Merelbeke en Waregem nog in de running voor de titel van eenvoudigste gemeente/stad 2007. Op dinsdag 11 september wordt de eenvoudigste stad/gemeente verkozen en gelauwerd op een colloquium in het Vlaams Parlement. In 2005 ging Knokke-Heist met de titel naar huis.

Met dit initiatief willen minister Bourgeois en minister Keulen de Vlaamse steden en gemeenten motiveren om hun dienstverlening te optimaliseren en de regeloverlast op het lokale niveau aan te pakken. Met gratis vorming, projectbegeleiding en deze wedstrijd hopen de ministers de gemeenten aan te kunnen zetten tot een structurele en daadwerkelijke administratieve vereenvoudiging. 'Want lastenverlaging op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat, zorgt ook meteen voor voelbare resultaten,' aldus Bourgeois.

De projecten konden tot 1 juni online worden ingezonden. De stuurgroep, samengesteld uit de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), de dienst Wetsmatiging, het Agentschap voor Binnenlands Bestuur en de bevoegde kabinetten, maakte een eerste selectie. Daarbij werd ondermeer gelet op de aard van het project (is het een vereenvoudiging?), het effect voor de doelgroep, de bruikbaarheid en diversiteit van de vereenvoudigingsmethodes, de haalbaarheid van de doelstellingen en de termijn waarbinnen het project zal worden opgestart.

Na een eerste selectieronde kregen de indieners van 26 projectvoorstellen al het bericht dat ze kunnen rekenen op speciale ondersteuning van de Vlaamse overheid bij de uitvoering van hun vereenvoudigingsplannen. Bij 21 veelbelovende projecten werd bijkomende informatie opgevraagd. Op basis hiervan nomineerde de stuurgroep de vijf beste projectvoorstellen:


- Hasselt wil met zijn 'Administratieve GPS' de bewoners met behulp van een duidelijke 'cartografie' de weg wijzen in administratieve procedures. Op basis van een eenvoudige vraag zoals 'ik wil bouwen of verbouwen', 'ik wil een evenement organiseren op het dorpsplein', leidt de GPS de burger de weg in alle stappen die zij of hij van a tot z moet doorlopen en wijst hij op mogelijke premies en toelagen.


- Hoeilaart focust op de kwaliteit en de eenvoud van de gemeentelijke formulieren. De gemeente plant een screening van alle bestaande formulieren, wil een formulierencatalogus opmaken en bijhouden en werkt een digitaal loket uit.


- Laarne wil de uitleendienst vereenvoudigen en via het web toegankelijk maken. Ook plant de gemeente een harmonisering van de gemeentelijke premies, een vereenvoudiging van de bijhorende formulieren en de uitbouw van een digitaal loket.


- Merelbeke vereenvoudigt de bestaande belastings- en retributiereglementen en duidt formulierencoördinatoren aan die permanent instaan voor een kwaliteitsvol formulierenbeheer.


- Waregem wil, midden in het winkelcentrum, een stadswinkel openen voor kleine 'administratieve boodschappen'. Inwoners kunnen er tijdens de gangbare openingsuren van andere winkels gewone administratieve verplichtingen afhandelen, zoals het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart, het afhalen van een bouwvergunning, het kopen van een compostvat ...

Op het colloquium van 11 september, van 9u tot 12u30, stellen de genomineerden hun projectvoorstel voor in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement. Wie winnaar wordt van de titel 'eenvoudigste gemeente/stad 2007', blijft spannend tot dan. De verkiezing gebeurt immers op democratische wijze, via een stemming in de zaal.

Inschrijven voor het colloquium kan bij de Kenniscel Wetsmatiging via wetsmatiging@vlaanderen.be of 02 553 17 11.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Marijke Verboven
Tel: 02 552 70 89
GSM: 0475 48 12 32
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen Tel: 02 552 65 10
GSM: 0478 90 89 57
Email: persdienst.keulen@vlaanderen.be