Ingezonden persbericht


JOVD waarschuwt kabinet voor vergrijzing

AOW moet worden afgeschaft

Den Haag, 3 september 2007 - De kabinetsplannen van Balkenende IV beginnen steeds duidelijkere vormen aan te nemen. De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is van mening dat de regering hierbij geen rekening houdt met de vergrijzingsproblematiek. Er worden geen concrete maatregelen genomen en de lasten zullen uiteindelijk op de schouders van de jongere generatie rusten.

Uit onderzoek is gebleken dat over zo'n dertig jaar de vergrijzing haar hoogtepunt zal bereiken. Dit heeft tot gevolg dat de lasten voor de werkenden gigantisch zullen toenemen als de AOW blijft bestaan in de huidige vorm. In de jaren vijftig dacht men dat het een sympathiek voorstel zou zijn om de generatie werkenden te laten betalen voor de oudedagsvoorziening van 65-plussers. Men hield in die tijd echter geen rekening met het natuurlijke verschijnsel dat generaties van grootte kunnen verschillen. Bovendien creëerde men met de AOW een systeem waarbij het individu niet voldoende vrijheid had om zelf de oudedagsvoorziening in te vullen.

De jonge liberalen pleiten daarom voor het gefaseerd afschaffen van de Algemene Ouderdomswet. Door over een termijn van dertig jaar de AOW af te bouwen zal geen enkele generatie in grote financiële problemen komen en is er een oplossing op het moment dat de vergrijzing haar hoogtepunt bereikt. Bovendien heeft dit tot gevolg dat het individu veel meer vrijheid krijgt om zelf te bepalen wat voor eisen hij stelt aan zijn pensioen. "De een wil misschien eerder stoppen met werken, de ander werkt liever na zijn 65e een paar jaar door. De een gebruikt zijn geld in een bepaalde periode misschien liever ter ondersteuning van een studerend kind, de ander wil wat meer afdragen om na pensionering van het leven te genieten in Frankrijk", legt landelijk voorzitter Sabine Koebrugge uit. "Waarom zou je als werkende niet zelf zorg kunnen, mogen en moeten dragen voor je pensioen? Voor pensioenfondsen liggen er veel kansen om hier handig op in te spelen. Niet de overheid, maar de markt is in staat om maatwerk te leveren voor iedereen!"

Voor de mensen die niet in staat zijn om gedurende hun leven te sparen voor hun oude dag, kennen we in Nederland nog altijd het sociale vangnet dat ook de liberalen ondersteunen. Het uitgangspunt dient echter wel te zijn dat iedereen zijn eigen broek op moet houden. Indien een individu niet in staat is zelf te voorzien in het eigen onderhoud, kan de overheid bijspringen door een bestaansminimum te garanderen. De verantwoordelijkheid dient echter wel weer bij het individu te komen liggen.

De JOVD roept het kabinet op nog voor prinsjesdag met heldere plannen te komen voor de naderende vergrijzing. De regering zal niet om de afschaffing van de AOW heen kunnen!


* * *

Op woensdag 5 september om 13.00u zal de JOVD op het Plein te Den Haag bewijzen dat de jongeren de lasten van de ouderen niet kunnen dragen. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u contact opnemen met de voorzitter Sabine Koebrugge.