FNV KIEM

FNV blij met regeling voor zwangere zelfstandigen Na jaren lobbyen, rechtzaken en acties lijkt er eindelijk een publieke regeling te komen voor zwangere zelfstandigen. Dat blijkt uit een brief van minister Donner aan de Tweede Kamer.

Zonder de kleine lettertjes te hebben gelezen is de reactie van voorzitter Agnes Jongerius positief. Het was een zware bevalling, maar het kind is er. En daar zijn we blij mee. Natuurlijk gaan we straks heel kritisch kijken naar de details van de regeling. Maar voorlopig is het tijd voor beschuit met muisjes. Er lijkt een definitief einde te zijn gekomen aan een groot onrecht voor een kleine maar belangrijke groep in onze samenleving.

De regeling betreft jaarlijks nu zon 5500 vrouwen en in de toekomst een groep van 7000 vrouwen, uitgaande van de groei van het aantal zelfstandigen. De kwestie rond de zwangere zelfstandigen speelt sinds 2004 toen de publieke WAZ-regeling werd afgeschaft. Deze regeling garandeerde zwangeren zonder personeel zestien weken lang een minimum uitkering. Sindsdien kunnen zelfstandigen zich alleen nog maar op de publieke markt verzekeren tegen torenhoge premies en wachttijden van vaak wel twee jaar. Veel vrouwen kunnen zich tot vandaag de dag niet verzekeren en werken bij zwangerschap te lang door en gaan weer te vroeg aan de slag.

Sinds 2005 zet de FNV zich in voor deze groep, middels rechtzaken, acties en de politieke lobby. Tot drie keer toe nam de Kamer een motie aan waarin eerste minister De Geus en later minister Donner gesommeerd werden met een regeling voor zwangere zelfstandigen te komen. Dat lijkt er nu eindelijk van de te komen.

---