GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Links moet minder en betere regelgeving niet overlaten aan rechts

Straatsburg, 3 september 2007 - Vandaag debatteert het Europees Parlement over een pakket maatregelen voor betere regelgeving. Eén van de rapporteurs is CDA'er Bert Doorn. Doorn ondersteunt de Europese Commissie in het streven om in het jaar 2012 de administratieve lasten die voortvloeien uit Europese regelgeving met 25 % te reduceren. Ook volgens Joost Lagendijk, europarlementariër voor GroenLinks is dit een belangrijk onderwerp.

Lagendijk: "Links moet de doelstelling naar minder en eenvoudiger regelgeving niet aan rechts overlaten. In veel van de vandaag besproken rapporten ligt de nadruk vooral op het terugdringen van de administratieve lasten voor bedrijven. Daar is helemaal niks op tegen, maar het zou goed zijn om over de hele linie op Europees niveau inspanningen te doen wetgeving te maken die zich concentreert op de hoofdlijnen."

"Simpelere regelgeving kan een belangrijke rol spelen bij het wegnemen van scepsis bij de burger, die vindt dat Europese regelgeving vaak niet effectief is, te gedetailleerd en meer problemen schept dan oplost", aldus Lagendijk.

"Maar versimpeling moet niet ten koste gaan van de oorspronkelijke doelstellingen van de regelgeving. De bescherming van bijvoorbeeld de volksgezondheid, milieu en de veiligheid van werknemers mag niet verslechteren." Volgens Lagendijk gaan de meeste Europese regels over de interne markt en moet daar als eerste naar gekeken worden.

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa