Gemeente Leudal


Persbericht

Leudal, 3 september 2007

Begroting Leudal geeft vertrouwen in mooie toekomst

Het college van burgemeester en wethouders van Leudal heeft dinsdag 28 augustus jl. de begroting 2008- 2011 vastgesteld. Zij legt deze voor aan de commissie Algemene zaken, waarna de begroting ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt aangeboden op 6 november aanstaande. Leudal wil met deze begroting laten zien dat geïnvesteerd wordt in de samenleving. In deze begroting zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen vanuit de verschillende taakvelden (onder andere veiligheid, recreatie en toerisme, welzijn en leefbaarheid) die voor de gemeente Leudal belangrijk zijn opgenomen. Verder zijn ook alle belangrijke huidige, - en toekomstige projecten in de begroting meegenomen. Daarbij valt te denken aan investeringen in het rioleringsstelsel en de realisatie van diverse brede maatschappelijke voorzieningen in Leudal.
Goede financiële basis
De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit de begroting 2008 ­ 2011 is dat het meerjarenperspectief voor de jaren 2008 tot en met 2011 in evenwicht is. Dat wil zeggen dat er een goede financiële basis aanwezig is die gebruikt kan worden als fundament voor de toekomst. Een toekomst waarin de ambities van de gemeente Leudal voor de inwoners zichtbaar moet worden en waarmee de gemeente haar plaats opeist in de regio. Concreet kan Leudal in de komende jaren (tot 2011) 24 miljoen euro investeren in projecten. Ook wil de gemeente Leudal ervoor zorgen dat zij haar ambities blijft combineren met de huidige lage woonlasten. De woonlasten van Leudal behoren tot de top-10 van de laagste woonlasten binnen de provincie Limburg (Bron: Belastingoverzicht 2007, provincie Limburg). Ambities realiseren
De gemeente Leudal is ambitieus. Zo wil zij de leefbaarheid, de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling stimuleren met behoud van een gezonde woon, - en leefomgeving. Leudal moet een gemeente zijn waar mensen kunnen aarden, willen werken en wortelen en waar gemeenschapszin, burgerschap en sociale verbanden essentieel zijn. Daarbij moet het plattelandskarakter behouden blijven. Om in de komende periode alle ambities te realiseren is het van belang om keuzes te maken op alle niveaus. Bij de gemeenteraad gaat het om haar kaderstellende rol en het formuleren van beleidsdoelstellingen (wie willen wij zijn, waar staan wij voor en waar blijkt dat uit). Bij het college gaat het om bestuurlijk leiderschap en bij de ambtelijke organisatie gaat het om het realiseren van een klantvriendelijke en professionele organisatie. De meerjarige financiële positie van de gemeente Leudal geeft vertrouwen in een mooie toekomst. Een toekomst waarin de relatie burger-bestuur zich in alle openheid verder ontwikkelt, de samenwerking met buurgemeenten en de regio verder wordt versterkt en waarbij de dienstverlening van de organisatie gericht is op het realiseren van wensen.
Vervolg z.o.z. Openbare behandeling
Op 24 september 2007 is er een speciale raadsinformatiebijeenkomst, waar de begroting op hoofdlijnen besproken zal worden. Deze bijeenkomst is openbaar en vindt plaats in gemeentehuis Leudal in Heythuysen, om 19.30 uur.

Op 6 november wordt de begroting behandeld in de officiële raadsvergadering. U bent van harte uitgenodigd om beide bijeenkomsten bij te wonen.