Minister-president Balkenende pleit bij de opening van het Academisch Jaar voor meer excellentie en ondernemerschap

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht

3 september 2007

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE PLEIT BIJ DE OPENING VAN HET ACADEMISCH JAAR VOOR MEER EXCELLENTIE EN ONDERNEMERSCHAP

Minister-president Balkenende houdt op dinsdag 4 september 2007 aan de Universiteit Wageningen een toespraak ter gelegenheid van de opening van het Academisch Jaar en het studiejaar van de Hogeschool Van Hall Larenstein. In deze toespraak zet hij zijn visie uiteen op de toekomst van de Nederlandse economie en maatschappij. Kernwoorden daarbij zijn kennis, innovatie en ondernemerschap.

De minister-president gaat in zijn toespraak in op de economische positie van Nederland nu en in de toekomst. Die positie is nu goed, zo blijkt ook uit internationale vergelijkingen. Nederland staat bijvoorbeeld op de negende plaats op de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum. Maar dat is voor de toekomst niet voldoende; het huidige welvaartspeil van Nederland is niet vanzelfsprekend. Er zal veel inspanning nodig zijn om dat welvaartspeil te behouden en verder uit te bouwen. Daar is kennis, innovatie en ondernemerschap voor nodig. Studenten en universiteiten moeten geen genoegen nemen met een zesje en middelmatigheid tot deugd verheffen. 'We zullen de mentaliteit van middelmatigheid achter ons moeten laten en het ondernemersbloed sneller door onze aderen moeten laten stromen', aldus de minister-president in zijn toespraak.

De minister-president pleit voor méér excellentie, ambitie en dynamiek in de Nederlandse samenleving. Hij zal dit in zijn toespraak nader uitwerken.

RVD, 03.09.07, 18.24 uur

Noot voor redacties (