Socialistische Partij

Kabinet verdoezelt fouten bij aanbestedingen 100-dagen tournee


03-09-2007 * "Het is slap dat premier Balkenende niet ronduit durft te erkennen dat bij het aanbesteden van de 100-dagen tournee van het kabinet forse fouten zijn gemaakt." Dat is de eerste conclusie van Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen op de beantwoording van de minister-president van SP-Kamervragen. "Onder andere door deze fouten zijn de kosten veel te hoog opgelopen." Zo vindt ze het onbegrijpelijk dat voor een zeer eenvoudige website liefst een kwart miljoen euro werd uitgetrokken. In totaal kostte de promotietour voor het nieuwe kabinet minstens 3,2 miljoen euro.

Eerder moest onder andere minister Koenders (PvdA) van ontwikkelingssamenwerking erkennen dat hij grove fouten had gemaakt door een evenement niet aan te besteden. Nu blijkt dat ook allerlei andere opdrachten van het kabinet niet netjes volgens de regels zijn aanbesteed. Gesthuizen: "Dit kabinet hamert steeds op aanbestedingen, zelfs in bijvoorbeeld de thuiszorg, waar marktwerking helemaal niet op zijn plaats is. Maar ondertussen lichten ze zelf de hand met aanbestedingsregels waar die wél op zijn plaats zijn. En een overheid die haar eigen regels overtreed, wordt er natuurlijk niet geloofwaardiger op."

Uit de wollige beantwoording van Kamervragen blijkt dat de premier niet ronduit wil toegeven dat er fouten zijn gemaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld gesteld dat er volgens de regels is aanbesteed door offertes op te vragen bij drie verschillende bedrijven. Gesthuizen: "In een eerlijke, open aanbesteding mag je niet zelf alvast de bedrijven gaan selecteren. Iedereen zou moeten mogen meedingen naar de opdracht door zich in te schrijven en een offerte aan te leveren. Dan maakt elk bedrijf een eerlijke kans." Ook blijkt dat bepaalde opdrachten in stukjes zijn 'geknipt' om onder het normbedrag te blijven, zodat men niet hoefde aan te besteden. De wet verbiedt dit soort creatief knip- en plakwerk echter heel duidelijk.

De SP heeft een paar weken geleden al een debat aangevraagd met de verantwoordelijke minister van Economische Zaken Van der Hoeven. Dit zal kort na het einde van het reces worden gehouden.