Universiteit Maastricht

3 september 2007
Universiteit Maastricht opent Academisch Jaar 2007-2008

Onder het motto `Leading in Learning' is vandaag het academisch jaar 2007-2008 aan de Universiteit Maastricht geopend. Collegevoorzitter Jo Ritzen schetste in zijn openingsrede de ingrijpende gevolgen van de demografische ontwikkelingen voor het Hoger Onderwijs wereldwijd. De hoogleraar Adele Diamond beschreef in haar rede `The Future of Learning' de laatste ontwikkelingen in de neurowetenschappen en de betekenis daarvan voor de onderwijspraktijk.

De Studentenprijs 2007 ging naar studentenvereniging Kaleidoscope. Deze vereniging organiseert activiteiten voor homo- en biseksuele studenten van de Universiteit Maastricht. Kaleidoscope heeft in korte tijd een breed scala aan activiteiten opgezet. Waar COC Limburg moeilijkheden ondervond om de specifieke doelgroep studenten te bereiken, was Kaleidoscope wél succesvol. Kaleidoscope richt zich niet alleen op Nederlandse studenten, maar zoekt ook aansluiting bij de internationale studentenpopulatie. De UM Studentenprijs wordt sinds 2000 jaarlijks uitgereikt aan een student of een groep studenten van de Universiteit Maastricht die naast de studie een opmerkelijke maatschappelijke, sociale of culturele prestatie heeft geleverd.

Het Hustinx Stipendium werd dit jaar uitgereikt aan Asel Doranova. Zij werkt aan een proefschrift over de wijze waarop ontwikkelingslanden reageren op het Kyoto Protocol. Zij onderzoekt de rol van publiekprivate samenwerkingen in dit proces. Voor haar onderzoek maakt Asel Doranova veel reizen naar ontwikkelingslanden waar zij met bedrijven en managers spreekt over hun ervaringen, problemen en successen. De Edmond Hustinx Stichting reikt dit stipendium jaarlijks uit aan een veelbelovende jonge wetenschapper, verbonden aan de Universiteit Maastricht. Deze wetenschapper doet onderzoek naar een onderwerp dat elementen heeft van innovatie over de grenzen van vakdisciplines heen, in een internationale context.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Caroline Roulaux, Persvoorlichter UM, tel. 043 388 5229, e-mail caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/